Snadná domácí granola
Energeticky vydatná snídaně nebo svačina, dávka velké energie na celý den. A o co vlastně jde? Granola jsou vlastně zpravidla zapečené vločky, které zapečením získají na křupavosti a dají se kombinovat se spoustou dalších zdravých ingrediencí.
Můžou to být semínka, ořechy, sušené ovoce a také můžete používat různé druhy vloček, od ovesných až po žitné. Samozřejmě, že dnes už granolu dokonce i v biokvalitě můžete zakoupit v nejrůznějších obchodech se zdravými potravinami, ale nejlepší variantou je samozřejmě domácí příprava. Není vůbec složitá a zvládnete ji v okamžiku.
Snadná domácí granola
Ingredience
- ¼ hrnku semen natural slunečnice nebo dýňová semena jsou super
- ½ hrnku ořechů natural druh dle vlastní volby
- ½ hrnku neslazeného sušeného ovoce nasekané na kousky (volitelně)
- ½ ČL lžičky vanilkového extraktu nebo mandlového extraktu
- 2 hrnky ovesných vloček
- 2-3 PL javorového sirupu nebo medu nebo kombinace obojího
- 2 PL panenského kokosového oleje nebo jiného zdravého kuchyňského oleje
- špetka mořské soli
Postup
-
Troubu předehřejeme na 150 °C. Všechny ingredience na granolu promícháme ve větší misce. Ideální je směs promíchat a lehce rozdrobit rukama.
-
Směs je díky sirupu či medu trochu lepkavá. Kokosový olej může být tekutý nebo pevný, zaleží na pokojové teplotě (teplotu tání má přibližně okolo 23°C) pokud je pevný, je lépe jej do směsi trochu rozdrobit a rovnoměrně zapracovat. Tak, aby se důkladně promíchaly všechny ingredience.
-
Při práci rukama kokosový olej zahřejete a rozpustíte. Připravíme si plech, na který dáme pečící papír a vytvořenou směs granoly na něj v tenké vrstvě rozprostřeme.
-
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 10 minut, dokud nebude směs lehce opečená. Před podáváním či uskladněním je třeba granolu pořádně vychladit.
-
Takto připravená a vychlazená granola může být uchovávána ve vzduchotěsné nádobě na chladném, suchém místě až po dobu 2 týdnů.