Skořicový chlebíček
Také pořád vymýšlíte, jakou snídaní zahájíte den? Pokud máte rádi sladkou variantu, měli byste určitě vyzkoušet tento voňavý skořicový chlebíček.
Banánový možná už znáte, tak můžete zkusit ještě tuto máslovou variantu se skořicí. Jeho příprava je vážně jednoduchá a určitě jej připravíte dřív, než byste stihli skočit pro pečivo do obchodu. Tak pojďme na to!
Skořicový chlebíček
Ingredience
Těsto:
- 1 ČL jedlé sody
- 1 1/2 ČL prášku do pečiva
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 3 vejce
- 125 ml rostlinného oleje
- 220 g bílého nebo třtinového cukru
- 290 g kysané smetany
- 375 g hladké mouky (špaldové, celozrnné)
Skořicový cukr:
- 1 1/2 ČL mleté skořice
- 4 PL rozpuštěného másla
- 165 g hnědého cukru
Postup
-
Předehřejeme troubu na 180 °C.
-
Formu na chlebíček nejprve lehce vytřeme olejem, pečící papír na něm pak bude lépe držet. Je vhodné vyložit také okraje, aby se chlebíček pak snáz vyklopil.
-
V míse nejprve dohromady smícháme všechny suché přísady. V samostatné míse zase lehce prošleháme všechny mokré přísady, dokud se dokonale nepropojí.
-
Teď si připravíme skořicový cukr. V samostatné míse smícháme hnědý cukr, skořici a rozpuštěné máslo. Vytvoří se tmavý krém. Do připravené formy pak střídavě vrstvíme těsto a skořicový cukr.
-
Pro efekt můžeme na závěr těsto projet nožem, resp. vytvořit takový vír, aby pak chlebíček na řezu vypadal ozdobně. Pečeme odkryté 45 minut.
-
Potom vyjmeme a zakryjeme alobalem a pečeme po dobu dalších 20 minut. Stupeň propečení raději vyzkoušíme špejlí. Když bude zcela suchá, lze chlebíček vytáhnout.