Nadýchané belgické vafle

Kdo byl někdy na návštěvě Belgie, ví, že kdyby neochutnal vafle, jakoby v Belgii ani nikdy nebyl. Vafle jsou pro Belgii typické tak, jako pro Čechy třeba pivo nebo pro Francii croissant. Vůně tohoto sladkého moučníku ve tvaru mřížky v Belgii ucítíte doslova na každém rohu.

Prodávají se snad všude – na ulici, v parku, v kavárně či bistru nebo dokonce na nádraží. Belgičané svoje vafle zbožňují dokonce tak moc, že na jejich kvalitu dohlíží Bratrstvo lutyšských vaflí. Pro nás však vafle zase tak typické nejsou a možná, že málokdo je umí dobře připravit jinak, že než že ohřeje koupený polotovar. My vám však nabízíme poctivý recept na krásně nadýchané vafle ze zakysané smetany, které ozdobíte čerstvým ovocem. Pokud máte přístroj na výrobu vaflí, jinak řečený vaflovač, nic nám nebrání pustit se do toho.

Nadýchané belgické vafle

Doba přípravy 10 minutes
Doba pečení 10 minutes
Celková doba 20 minutes
Počet porcí 8

Ingredience

  • ½ hrnku zakysané smetany
  • ¼ hrnku bílého cukru krupice
  • 1 ½ hrnku hladké mouky
  • ½ hrnku mléka
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlé sody
  • 2 vejce
  • maliny jahody, borůvky či jiné ovoce na servírování

Postup

  1. Zapneme vaflovač a předehřejeme dle návodu od výrobce. Ve větší míse lehce rozšleháme vejce s cukrem a vanilkovým extraktem, dokud nebude směs načechraná.
  2. Přidáme zakysanou smetanu a šleháme dál, dokud se smetana úplně nerozmíchá. Přidáme mouku, kterou jsme před tím krátce promíchali s práškem do pečiva a jedlou sodou.
  3. Opatrně promícháme, a přidáme mléko. Snažíme se vymíchat hladké těsto. Pokud by však těsto bylo příliš husté, můžeme přidat ještě ¼ hrnku mléka.
  4. Těsto by mělo mít ale o něco hustší, ale přesto tekutou konzistenci. Naopak by nemělo být příliš řídké. Může ale obsahovat malé hrudky.
  5. Odměříme porci na jednu vafli (dle typu daného vaflovače) a nalejeme do vaflovače a pečeme podle pokynů v návodu. Zpravidla, jak začne z vaflovače odcházet pára, vafle by měly být hotové.
  6. Hotové vafle pak servírujeme na talíři ozdobené kopečkem kysané smetany a ozdobené ovocem dle chuti. Můžeme také zakápnout trochou medu či javorového sirupu, podle chuti.