Banánový chlebíček
Pokud potřebujete rychlý a snadný dezert, kterým se určitě zavděčíte všem a ještě budete za hvězdu kuchyně, vsaďte na banánový chlebíček.
Jeho jednoduchou přípravou neztratíte v kuchyni moc času a ještě je neskutečně variabilní. Můžete do něj přidat ovoce, oříšky, semínka, čokoládu, prostě cokoliv, co máte rádi. Když vám pak po návštěvě kousek zbude (což dost pochybujeme), můžete si jej ráno trochu opéct v toustovači a polít třeba javorovým sirupem nebo rozpuštěným máslem. Je to opravdová lahůdka
Banánový chlebíček
Ingredience
- 1/4 ČL soli
- 1 ČL datlového sirupu
- 1 středně velké vejce
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2 velké zralé banány
- 90 g másla, pokojové teploty
- 190 ml mléka
- 220 g hladké špaldové či pšeničné mouky
- mleté oříšky, borůvky, čokoládu cokoliv dle chuti
Postup
-
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Formu na banánový chlebíček (nebo obyčejný srnčí hřbet) důkladně vymažeme. Lepší ale je, když si ji celou vyložíme pečícím papírem. Snáz se nám to povede, když si utrhneme větší kus pečícího papíru a zmačkáme pod vodou. Papír je potom poddajný a snadno s ním vyložíme celou formu. Oceníme to obzvláště při vytahování.
-
Do větší mísy si dáme změklé máslo a prošleháme s datlovým sirupem. Pokusíme se vyšlehat až do pěny. V jiné míse rozmačkáme změklé banány do jemné pěny. Přidáme do máslové pěny a k tomu přidáme zbytek surovin kromě mouky. Prošleháme a na závěr přidáme mouku. Lehce zamícháme.
-
Do takto připraveného těsta můžeme pak zamíchat další ingredience, na které máme zrovna chuť. Ať už jsou to oříšky, nalámané kousky čokolády nebo například vynikající jsou také borůvky. To už je jen na vaší fantazii.
-
Těsto pak vlijeme do předem vyložené formy. Forma může být i vymazaná, nicméně ze zkušeností víme, že lépe se pak pracuje s chlebíčkem, když je forma vyložená papírem. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme přibližně půl hodiny.
Před podáváním necháme vychladnout.