Pro někoho možná neznámý výraz Galette, pochází z francouzštiny. Původně se totiž jednalo o francouzský rustikální koláč z křehkého těsta s libovolnou náplní.
Tento koláč byl tradičně připravován během slavností Mardi Gras, což jsou karnevalové slavnosti, které začínají někdy po našem křesťanském dni Tří králů. Křehké těsto koláče Galette se dokonale hodí na ovocné koláče všeho druhu, ať už jde o například klasický pie nebo právě tento ve Francii oblíbený koláč Galette. Dnes už se francouzští cukráři během oslav Mardi Gras dokonce předhánějí v tom, kdo upeče lepší, zajímavější a prostě celkově chutnější koláč s lepší náplní. Základem je však těsto příliš nepřepracovat. Když se vám to podaří, odměnou vám bude dokonale křehké a lehce křupavé těsto.
Jahodový koláč Gallete
Ingredience
Těsto:
- 1/4 ČL soli
- 1 velké vejce lehce prošlehané s 1 polévkovou lžící studené vody
- 1 PL cukru krystal
- 1 1/4 hrnku hladké mouky (špaldové)
- 8 PL studeného másla, nakrájeného na kousky
Náplň:
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku cukru
- 1 velké vejce, oddělený bílek a žloutek
- 1 PL kukuřičného škrobu
- 2 hrnky jahod
- 225 g smetanového sýra pokojové teploty
- špetka soli
- cukr krystal na posypání
Postup
Těsto:
-
Promícháme mouku, cukr a sůl v kuchyňském robotu, dokud se důkladně nepromísí. Přidáme máslo a prohněteme, až se vytvoří malé hrudky těsta o velikosti hrášku, 10 až 15 krát. Přidáme vaječnou směs a opět hněteme, dokud se těsto nezačne shlukovat, asi 10 krát.
-
Až bude máslové těsto trochu držet pohromadě, je na čase použít ruce. Pomalu těsto hněteme, dokud jej nespojíme do jedné větší koule. Ale jen velmi opatrně, nesmí se přepracovat!
-
Poté jej zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočinout do lednice. Minimálně na hodinu, nicméně, může klidně odpočívat i přes noc. Takto předpřipravené těsto můžete mít uschované v mrazáku i měsíc.
Náplň:
-
Smícháme smetanový sýr, 2 polévkové lžíce cukru, vanilky, vaječného žloutku a soli ve střední misce a vypracujeme hladkou směs.
-
Zakryjeme obalem a ochladíme v lednici alespoň 45 minut. Pokrájené jahody, kukuřičný škrob a zbývající 1/3 hrnku cukru důkladně promícháme ve střední misce a odložíme.
Pečení:
-
Těsto vyndáme z lednice a lehce posypeme moukou po obou stranách. Troškou mouky si také posypeme pracovní plochu a vyválíme kruh, o velikosti přibližně 30 cm a tloušťce zhruba 3 mm. Přeneseme těsto na kus pečícího papíru a umístíme do připravené formy na koláč.
-
Na těsto rovnoměrně naneseme asi jeden hrnek směsi ze smetanového sýra a ponecháme zhruba 5 centimetrové okraje na všech stranách.
-
Jahodovou směs umístíme rovnoměrně do středu smetanového sýra. Zbývající směs smetanového sýra rozprostřeme přes jahody. Okraje těsta přehneme přes náplň.
-
Přeložené těsto můžeme i lehce zvlnit, nařezat či jinak nazdobit. Okraje pak potřeme rozšlehanými vejci a posypeme krystalovým cukrem. Tím se nám vytvoří zlatavá křupavá kůrka.
-
Koláč vložíme do trouby a pečeme, dokud se nevytvoří zlatavá kůrka, což trvá přibližně 40 – 50 minut. Před podáváním by měl koláč alespoň půl hodiny chladnout.