Ovocné marshmallow

Tuto cukrovinku všichni známe pod názvem Marshmallow. Tento název pochází ze stejnojmenné bylinky, kterou pro své léčivé účinky používali již samotní Egypťané. 

Dnes se tyto nadýchané bonbonky vyrábí z cukru, vody, želatiny a vzduchu, z tohoto důvodu je můžeme označit spíše za moderní verzi původně léčivé cukrovinky.Ať už se jedná o americký Marsmallow, francouzké Pâté de Guimauve nebo ruský Zefir, jedno je jasné, svou fantastickou chutí a konzistencí pokoří jak malé, tak i velké mlsouny!

Ovocné marshmallow

Doba přípravy 30 minutes
Chlazení 7 hours
Celková doba 30 minutes
Počet porcí 20 kusů

Ingredience

  • 1 vaječný bílek
  • 1 ČL citronové šťávy
  • 5 g agaru
  • 75 ml vody
  • 100 g cukru
  • 200 g cukru
  • 250 g ostružin nebo malin
  • moučkový cukr

Postup

  1. V menším hrnci smícháme ostružiny (maliny), cukr a citrónovou šťávu a přivedeme k varu. Ostružiny rozdrtíme a vaříme směs bez pokličky asi 10 minut.

  2. Povařenou směs propasírujeme přes sítko, spodní stranu sítka seškrábneme špachtlí. Měli bychom dostat okolo 125 g pyré, které necháme vychladnout v ledové lázni.

  3. Jakmile je pyré vychlazené a mírně zhoustlé, přidáme do něj vaječný bílek.  Šleháme směs elektrickým mixérem na vysokém stupni otáček do tuhé konzistence.

  4. V menším hrnci smícháme vodu, agar a cukr. Umístěme na střední plamen a přivedeme sirup k varu, pak snížíme teplotu na vaříme asi 5 minut. Neustále mícháme, dokud sirup neztuhne. Odstavíme z tepla.

  5. Ještě horký agarový sirup postupně zašleháme mixérem na nejnižší stupeň rychlosti do ovocného pyré. Mixujeme zhruba 3 minuty.

  6. Hotovým krémem ihned plníme cukrářský zdobicí sáček. Na předem připravený plech s pečícím papírem tvoříme růžičky, asi 5 cm široké. Takto bychom měli naplnit plech asi 20 růžičkami. 

  7. Domácí marshmallow necháme odkryté odpočinout v chladnějším (avšak ne vlhkém) prostoru, nejlépe přes noc. 

  8. Po zatuhnutí slepíme poloviny růžiček k sobě (není však nutné, pokud preferujeme menší porce) a obalíme v moučkovém cukru.