Domácí Nutella

Nutella – protože ráno dělá den. Znáte? Jasně, řeč je o reklamě na Nutellu. Lahodný čokoládovo-oříškový krém, který přímo vybízí k namazání na palačinky, tousty nebo wafle.

Nebo prostě třeba jen na nějaké pečivo. Nebo prostě jen tak, ho sníme lžičkou. Ale pochoutka to věru není ani zdravá ani příliš dietní, tak možná někteří z nás mají po takovém mlsání docela výčitky. Tak co to maličko vylepšit a zkusit si udělat domácí Nutellu? Budete mít absolutní přehled nad ingrediencemi a můžete si doladit množství cukru podle sebe. Vznikne vám hedvábná, voňavá a ohromně chutná nutella, téměř jako ta z obchodu, jen bez konzervačních přísad. A to zní o dost lépe, no ne? Jdeme na to!

Domácí Nutella

Doba přípravy 10 minutes
Doba pečení 10 minutes
Celková doba 20 minutes
Počet porcí 375 ml

Ingredience

  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 2 PL oleje z lískových ořechů (hroznového nebo jiného neutrálního ochuceného oleje)
  • 30 g holandského neslazeného kakaa
  • 90 g moučkového cukru
  • 250 g lískových oříšků bez slupky (blanšírovaných)

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Lískové oříšky rozprostřeme na pečící papír na plech a lehce opražíme, přibližně po dobu cca 8 minut, tak aby se zabarvily dozlatova. 

  2. Přendáme do mixéru. Začneme mixovat na nižší rychlost, aby se všechny oříšky důkladně rozmixovaly. Pokud je to potřeba, seškrábneme je i z okrajů mixéru. Poté zvýšíme rychlost a mixujeme je, až se změní na pastu. Možná budeme muset opět seškrabovat pastu ze stran. 

  3. Pak zvýšíme rychlost na maximální výkon a mixujeme, dokud směs nebude dokonale hladká s konzistencí jako med. V tomto okamžiku přidáme zbývající přísady. 

  4. Začneme zase mixovat na nižší stupeň a postupně jej zvyšujeme, dokud nezískáme krásně hedvábnou konzistenci. Rozpuštění a rozmíchání cukru trvá nejdéle, buďme trpěliví.

  5. Nutellu přelijeme do čisté a suché nádoby, ve které ji budeme skladovat. Přeléváme, dokud je teplá a necháme ji pak vychladnout. Nedoporučujeme skladování v lednici, protože v ní by cukr mohl zkrystalizovat a konzistence Nutelly by pak byla zrnitá.