Historie Mousse au chocolat, česky řečeno čokoládové pěny sahá do Francie, minimálně až někde do roku 1892. Určitě se s ním všichni praví požitkáři v životě už alespoň jednou setkali. Tento lehký nadýchaný čokoládový moučník jistě netřeba dlouho představovat.

Přestože, stejně jako u všech ostatních dezertů a moučníků existuje i na čokoládovou pěnu nespočet nejrůznějších verzí toho zaručeného receptu, samozřejmě každý má svoji oblíbenou verzi. V každém případě je ale základem každé správné čokoládové pěny vysokoprocentní čokoláda. A pokud chcete připravit pěnu jako skutečný šéfkuchař, mezi oblíbené triky patří přidání špetky soli, která čokoládovou chuť ještě zvýrazní.

Čokoládová pěna

Doba přípravy 5 minutes
Doba pečení 30 minutes
Celková doba 35 minutes
Počet porcí 6

Ingredience

  • 1 PL kvalitního kakaového prášku prosátého
  • 3 vejce pokojové teploty
  • 55 g cukru krupice
  • 300 g kvalitní vysokoprocentní čokolády hrubě nasekané
  • 300 ml smetany ke šlehání plus extra šlehačku na podávání
  • strouhaná čokoládu na servírování

Postup

  1. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. To uděláme tak, že na menší kastrůlek s vodou položíme žáruvzdornou mísu a zapneme. V té pak čokoládu rozpustíme až na jemný hladký krém. Odstavíme stranou, aby se čokoláda trochu ochladila. 

  2. Odstavíme stranou, aby se čokoláda trochu ochladila. V samostatné míse vyšleháme vejce a cukr do hladké bílé a nadýchané pěny. Trvá to přibližně 5 minut.

  3. Do této pěny prosejeme kakaový prášek a přilijeme ochlazenou čokoládu, kterou jsme před tím rozpustili ve vodní lázni. Celou směs velmi jemně mícháme, dokud se všechny ingredience krásně nespojí. 

  4. V samostatné míse vyšleháme šlehačku, ale opatrně a ne úplně dotuha, jen tolik, aby vytvořila hustší krém, který také přimícháme do čokoládové pěny. 

  5. Čokoládovou pěnu pak plníme lžícemi do skleněných pohárů či misek a dáme chladit do lednice. Chladíme přibližně 1 hodinu. 

  6. Čokoládovou pěnu vytáhneme z lednice přibližně 15 minut před servírováním, ozdobíme kopečkem smetany a strouhanou čokoládou.