Jahodové muffiny
Jahodová sezóna začíná už každým dnem. A pokud tento recept čtete v době, kdy venku mrzne, až praští, nevadí.
Dají se využít i mražené jahody, které dnes už koupíte téměř v každém obchodě. Takže je to vlastně jedno, pokud máte chuť na vláčné a voňavé, nadýchané muffiny s vůní jahod, je jedno, co je aktuálně za roční období, můžeme se do nich pustit.
Jahodové muffiny
Ingredience
- 1 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL jedlé sody
- ½ ČL soli
- 1 ½ hrnku cukru nebo jiného sladidla dle vaší volby
- 1 1/4 hrnku mléka
- 1 ½ PL mleté skořice
- 2 ks velká vejce, lehce rozšlehané lehce rozšlehané
- 2 hrnky nakrájených čerstvých jahod
- 3 hrnky hladké mouky lze nahradit pšeničnou, špaldovou
- 220 g rozpuštěného másla
Postup
-
Předehřejeme troubu na 180 stupňů a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici řádně promícháme ve velké míse.
-
Ve druhé míse pak promícháme mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Potom smícháme suché přísady a mokré přísady dohromady. Pořádně prošleháme, aby vzniklo krásně hladké a jemné těsto bez hrudek. Přidáme na kousky nakrájené jahody a cukr a jemně promícháme.
-
Košíčky plníme vzniklým těstem, ale pouze do dvou třetin. Muffiny při pečení krásně naskočí a je třeba s tím počítat.
-
Pečeme po dobu 20 až 25 minut, ale respektujeme zkušenosti s naší troubou. Ideální je sledovat, až vršky muffinů krásně zezlátnou. Případně také můžeme jemně zkusit špejlí.
Přejeme dobrou chuť!
Poznámka
V České republice patří jahody mezi nejčastější nakupované bobulové ovoce. Jsou skvělou zásobárnou, pro nás důležitého vitamínu C. Mají nezanedbatelné množství antioxidantů, mají dokonce i protirakovinné vlastnosti. Jsou dokonce dobré v boji proti cukrovce a při posílení srdce. A to jsou jen některé, z výčtu benefitů, kterými se jahody mohou pyšnit.