Jahodové muffiny

Jahodová sezóna začíná už každým dnem. A pokud tento recept čtete v době, kdy venku mrzne, až praští, nevadí.

Dají se využít i mražené jahody, které dnes už koupíte téměř v každém obchodě. Takže je to vlastně jedno, pokud máte chuť na vláčné a voňavé, nadýchané muffiny s vůní jahod, je jedno, co je aktuálně za roční období, můžeme se do nich pustit.

Jahodové muffiny

Doba přípravy 15 minutes
Doba pečení 20 minutes
Celková doba 35 minutes
Počet porcí 16

Ingredience

  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL jedlé sody
  • ½ ČL soli
  • 1 ½ hrnku cukru nebo jiného sladidla dle vaší volby
  • 1 1/4 hrnku mléka
  • 1 ½ PL mleté skořice
  • 2 ks velká vejce, lehce rozšlehané lehce rozšlehané
  • 2 hrnky nakrájených čerstvých jahod
  • 3 hrnky hladké mouky lze nahradit pšeničnou, špaldovou
  • 220 g rozpuštěného másla

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 180 stupňů a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici řádně promícháme ve velké míse. 

  2. Ve druhé míse pak promícháme mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Potom smícháme suché přísady a mokré přísady dohromady. Pořádně prošleháme, aby vzniklo krásně hladké a jemné těsto bez hrudek. Přidáme na kousky nakrájené jahody a cukr a jemně promícháme.

  3. Košíčky plníme vzniklým těstem, ale pouze do dvou třetin. Muffiny při pečení krásně naskočí a je třeba s tím počítat. 

  4. Pečeme po dobu 20 až 25 minut, ale respektujeme zkušenosti s naší troubou. Ideální je sledovat, až vršky muffinů krásně zezlátnou. Případně také můžeme jemně zkusit špejlí. 

    Přejeme dobrou chuť!

Poznámka

V České republice patří jahody mezi nejčastější nakupované bobulové ovoce. Jsou skvělou zásobárnou, pro nás důležitého vitamínu C. Mají nezanedbatelné množství antioxidantů, mají dokonce i protirakovinné vlastnosti. Jsou dokonce dobré v boji proti cukrovce a při posílení srdce. A to jsou jen některé, z výčtu benefitů, kterými se jahody mohou pyšnit.