Tvarohový koláč s jahodami
Tento recept na křehký koláč s jahodami a tvarohovou náplní je několikrát vyzkoušený a osvědčený. Ano, kombinace tvarohu a jahod je prostě jedinečná a funguje naprosto vždycky.
Když je po ruce přebytek zralých, sezónních jahod, které mají báječnou chuť a jen těžko zaměnitelnou vůni.Ideální koláč na líné nedělní odpoledne nebo prostě jen tak, protože tento koláč, když jednou ochutnáte, nebudete chtít péct už jiný. Takový je křehký koláč s jahodami a tvarohovou náplní. Pojďte ho s námi zkusit.
Tvarohový koláč s jahodami
Ingredience
- 1/2 ČL nastrouhané citronové kůry a trochu šťávy (z bio citronu)
- 1 žloutek
- 1 bílek
- 1 tvaroh
- 1 vanilkový puding
- 30 g moučkového cukru
- 40 g třtinového cukru
- 125 g másla
- 170 g hladké mouky (špaldové)
- dle potřeby jahody
Postup
-
Troubu si předehřejeme na 170 °C. Máslo, cukr, jeden žloutek a mouku dáme do mísy a vypracujeme hladké těsto. To můžeme na chvíli odložit do lednice.
-
Pro přípravu náplně si v samostatné míse smícháme tvaroh, jeden žloutek, cukr a pudinkový prášek. Ochutíme citronovou kůrou a šťávou. Z bílku lehce vyšleháme tuhý sníh a přidáme do krému. Sníh zašlehávejte opatrně, aby směs zůstala nadýchaná.
-
Kulatou dortovou formu lehce vymažeme olejem, a vyložíme pečícím papírem. Díky oleji papír lépe k formě přilne. Ustřihneme také kus papíru, který dáme po okrajích formy.
-
Vytáhneme těsto z lednice a malý váleček si odkrojíme. Těsto důkladně vymačkáme po dně celé formy. Prsty jej rozprostřeme po celém dně a nakonec trochu propíchneme vidličkou.
-
Z odkrojeného válečku si vyválíme tlustšího hada, který omotáme okolo krajů koláče. Zatlačíme a vytvarujeme tak, abychom koláči vytvořili okraje.
-
Takto připravený korpus dáme na přibližně 5 minut do předehřáté trouby. Korpus vytáhneme z trouby a dovnitř nalijeme připravený krém. Horní vrstvu pak poklademe kousky jahod.
-
Koláč dopékáme dalších 30 minut, nebo dokud povrch nezezlátne. Respektujeme zkušenosti s vlastní troubou.