Třešňový koláč s mandlemi
Ovocný koláč je jednou z tradic amerického dne nezávislosti připadajícího na 4. července. Nejznámější je jeho jablečná varianta, ale není zdaleka jediná a nahrazení třešněmi je v receptu velice příjemná změna.
V receptu třešně doslazujeme cukrem a to docela výrazně, můžete ale vyzkoušet i lehce ubrat a koláč docukrovat (třeba i krystalem) až těsně před vytažením z trouby. Třešňový koláč má pak kyselejší začátek a zajímavé mísení chutí, záleží jen na Vaší odvaze 🙂
Limetkový dort
Ingredience
- 100 g želatiny s příchutí limetky nebo bez chuti
- 1/3 hrnku krystalového cukru
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 5 větších vajec
- 1 hrnek rostlinného oleje
- 1 hrnek pomerančového džusu
- 1 lžička šťávy z citrónů
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku šťávy z limetek
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1/2 hrnku másla, pokojová teplota
- 250 g smetanového sýra (např. mascarpone)
- 200 g moučkového cukru
Postup
-
Předehřejeme troubu na 180 stupňů a na a máslem a moukou si vytřeme 3 formy.
-
Ve větší misce si smícháme želatinu s cukrem, moukou, solí, práškem do pečiva a sodou a vše hodně dobře promícháme. Přidáme vejce, olej, citrónovou šťávu, vanilku a pomerančový džus a opět promícháme. Rovnoměrně vše rozdělíme do připravených forem a pečeme po dobu 35-40 minut. Zkoušíme párátkem. Až budou hotové, necháme 5 minut vychladnout a otočíme si je.
-
Vrstvy nám po pěti minutách zůstaly ještě teplé. Smícháme si limetkovou šťávu s cukrem a nalijeme ji na všechny vrstvy. V případě potřeby můžeme napíchat vrstvy párátkem nebo vidličkou, aby se šťáva lépe vsákla. Následně necháme vše vychladnout.
-
Smícháme smetanový sýr s máslem a cukrem, dokud nebude krém vláčný a snadno roztíratelný. Rozetřeme krém mezi připravené vrstvy, vše spojíme a potřeme i strany a vrch. Dozdobíme limetkami a snítky máty.