Rychlý tvarohový koláč s mákem
Položíme vám záludnou otázku: Který koláč byste si dali raději? Makový či tvarohový? A co takhle obojí? Je nám naprosto jasné, že vybírat mezi mákem a tvarohem je opravdu těžké. Proto přinášíme recept na dokonalé spojení obojího. Tento rychlý tvarohový koláč s mákem dokonale uspokojí obě dvě vaše chutě zároveň. A nebudete litovat, to nám věřte!
Rychlý tvarohový koláč s mákem
Ingredience
- 1 ČL vanilkové esence / 1 vanilkový lusk
- 2 PL hladké mouky
- 2 PL povidel
- 3 žloutky
- 100 g ořechů
- 100 g mletého máku
- 100 g povoleného másla
- 150 g moučkového cukru
- 200 g máslový nebo cereálních sušenek
- 300 g zakysané smetany
- 750 g plnotučného tvarohu
Postup
-
Troubu předehřejeme na 170 °C a kulatou dortovou formu vymažeme máslem. Sušenky rozmixujeme na hladkou kaši, a smícháme důkladně s rozpuštěným máslem.
-
Z takto připraveného těsta vytvoříme korpus tak, že jej upěchujeme na dno formy. Můžeme na chvíli odložit do lednice.
-
V samostatné míse vyšleháme smetanu, cukr a tvaroh s kapkou vanilkového extraktu či jádrem z vanilkového lusku.
-
Poté lehce vmícháme mouku a dva žloutky. Výsledná konzistence by měla být mírně tekutá. Vzniklou náplň rozdělíme na dvě části. Do jedné vmícháme ořechy a povidla, do druhé pak mák s povidly.
-
Vytáhneme si korpus z lednice a nalijeme na něj připravenou náplň. Nejdřív třeba ořechovou, na ni makovou, vrstvíme střídavě na sebe. Poté vložíme koláč do předehřáté trouby a pečeme přibližně 60 minut.
-
Samozřejmě respektujeme zkušenosti s vlastní troubou, takže nejlepší bude zkusit špejlí.