Milujete čerstvé voňavé jahody? Pak si jistě zamilujete i tento naprosto dokonalý obrácený jahodový koláč, protože je skutečně skrz naskrz nacpaný jahodami. Navíc jeho příprava není nijak zásadně složitá a zvládne ji i začátečník. Jdeme na to!
Obrácený jahodový koláč
Ingredience
Jahody:
- 1/4 hrnku hnědého cukru
- 1 PL kukuřičného škrobu
- 2 PL hladké bílé mouky
- 50 g rozpuštěného másla
- 750 g zralých jahod
Těsto:
- 1 hrnek bílého jogurtu
- 2 ČL prášku do pečiva
- 3 vejce
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 125 ml rostlinného oleje
- 220 g bílého cukru
- 265 g hladké bílé mouky
- špetka soli
Glazura:
- 2 ČL jahodového džemu
Postup
-
Předehřejeme troubu na 180 °C a vyložíme kulatou formu pečícím papírem.
-
Nakrájíme asi 2/3 jahod na přibližně 4 mm silné plátky, dokud nebudeme mít 3 plné hrnky. Přesypeme do misky, přidáme kukuřičný škrob a promícháme.
-
Nakrájíme zbytek jahod a vložíme do samostatné misky. Přidáme mouku a promícháme. Smícháme zvlášť všechny sypké přísady a pak vyšleháme všechny vlhké. Nakonec spojíme suchou a mokrou směs a lehce prošleháme, aby vzniklo krásně hladké těsto.
-
Do formy na koláč, kterou jsme si vyložili pečícím papírem, vlijeme rozpuštěné máslo a nasypeme hnědý cukr. Důkladně rozprostřeme po celé formě a přisypeme jahody smíchané s kukuřičným škrobem.
-
Jahody zalijeme částí těsta. Přidáme zbytek jahod a nalijeme zbytek těsta. Nějaké jahody si také můžeme nechat na konec a posypat koláč lehce po povrchu. Vložíme do trouby a pečeme po dobu 50 minut. Horní vrstva by měla být zlatavě hnědá.
-
Koláč vychladíme, vytáhneme z formy a otočíme naruby. Spodní, tedy teď už vrchní stranu lehce potřeme jahodovým džemem a můžeme podávat.