Meruňkový koláč
Jednou za čas zkrátka přijde chuť na starou a osvědčenou klasiku. Pak už jen postačí pár základních surovin a nějaké to sezónní ovoce, které máte zrovna po ruce a je skoro vyhráno. My vám dnes přinášíme recept na jednoduchý, přesto výborný meruňkový koláč.
Zaručujeme, že jeho lahodná vůně a příjemná chuť zláká i ty, kteří moc sladkému neholdují. Stejně tak dobře chutná s jiným ovocem, například švestkami nebo broskvemi.
Meruňkový koláč
Ingredience
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vetší vejce
- 1 balení vanilkového cukru
- 60 g cukru
- 60 ml rozpuštěného másla (pokojové teploty)
- 150 g bílého jogurtu
- 150 g polohrubé mouky
- 320 g meruněk cca 10 ks
Postup
-
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na pečení o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
-
Všechny sypké ingredience prosejeme přes sítko. Dále do směsi přidáme jogurt, vejce a rozpuštěné máslo. Směs mícháme dohladka.
-
Těsto vložíme do formy a špachtlí jej uhladíme. Na povrch vyskládáme půlky meruněk a pečeme 40 minut. Občas zkontrolujeme špejlí.
-
Upečený koláč necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.