Meruňkový koláč

Jednou za čas zkrátka přijde chuť na starou a osvědčenou klasiku. Pak už jen postačí pár základních surovin a nějaké to sezónní ovoce, které máte zrovna po ruce a je skoro vyhráno. My vám dnes přinášíme recept na jednoduchý, přesto výborný meruňkový koláč.

Zaručujeme, že jeho lahodná vůně a příjemná chuť zláká i ty, kteří moc sladkému neholdují. Stejně tak dobře chutná s jiným ovocem, například švestkami nebo broskvemi.

Meruňkový koláč

Doba přípravy 20 minutes
Doba pečení 40 minutes
Celková doba 1 hour
Počet porcí 12

Ingredience

  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vetší vejce
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 60 g cukru
  • 60 ml rozpuštěného másla (pokojové teploty)
  • 150 g bílého jogurtu
  • 150 g polohrubé mouky
  • 320 g meruněk cca 10 ks

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na pečení o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

  2. Všechny sypké ingredience prosejeme přes sítko. Dále do směsi přidáme jogurt, vejce a rozpuštěné máslo. Směs mícháme dohladka.

  3. Těsto vložíme do formy a špachtlí jej uhladíme. Na povrch vyskládáme půlky meruněk a pečeme 40 minut. Občas zkontrolujeme špejlí. 

  4. Upečený koláč necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.