Cuketový koláč s ovocem
Další surovinou z kategorie: suroviny s širokým využitím, je cuketa. Další fantastický plod léta, se kterým se dají vykouzlit hotové zázraky jak slané, tak sladké. Určitě milujete a znáte nejrůznější placičky, bramboráky nebo cuketu na grilu. Ovšem cuketové koláče jsou, troufáme si říci, méně známé.
A přitom jsou tak báječné, protože cuketa, která je tvořena z velké části pouze vodou jim dodává vláčnost a vlhkost. Protože sama nemá výraznou chuť, tak jí sluší jakákoliv úprava. Třeba tento cuketový koláč s ovocem. Ten je vážně skvělý.
Cuketový koláč s ovocem
Ingredience
- 1 menší nebo středně velká cuketa
- 1 ČL mleté skořice
- 1 prášek do pečiva
- 3 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 150 ml rostlinného oleje
- 200 g červeného rybízu nebo jiného ovoce dle chuti
- 300 g polohrubé mouky lze pro zdravější úpravu nahradit celozrnnou moukou
- cca 10 meruněk
Drobenka:
- 20 g moučkového cukru
- 40 g hrubé mouky
- 40 g povoleného másla
Postup
-
Troubu předehřejme na 180 °C. Omytou a osušenou cuketu nastrouháme nahrubo do větší mísy. Přidáme rozšlehaná vejce, olej, cukr a skořici. Promícháme a přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Důkladně promícháme.
-
Připravíme si ovoce. Meruňky omyjeme a vypeckujeme. Kuličky rybízu otrháme ze stopek a také omyjeme. Připravíme si drobenku tak, že ručně propracujeme všechny ingredience na drobenku. Suroviny nemačkáme, ale spíš lehce drobíme mezi prsty.
-
Kulatou dortovou formu či plech vymažeme máslem a vysypeme ideálně hrubou moukou. Vlijeme připravené těsto, na které poklademe připravení ovoce. Posypeme drobenkou. Celý koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 40 minut, dokud nám nezezlátne povrch.
Poznámka
Ovoce můžeme, použít skutečně jakékoliv nás napadne, ale vynikající je také varianta je třeba kombinace jahod a rebarbory nebo švestek se skořicí.