Cuketový koláč s ovocem

Další surovinou z kategorie: suroviny s širokým využitím, je cuketa. Další fantastický plod léta, se kterým se dají vykouzlit hotové zázraky jak slané, tak sladké. Určitě milujete a znáte nejrůznější placičky, bramboráky nebo cuketu na grilu. Ovšem cuketové koláče jsou, troufáme si říci, méně známé.

A přitom jsou tak báječné, protože cuketa, která je tvořena z velké části pouze vodou jim dodává vláčnost a vlhkost. Protože sama nemá výraznou chuť, tak jí sluší jakákoliv úprava. Třeba tento cuketový koláč s ovocem. Ten je vážně skvělý.

Cuketový koláč s ovocem

Doba přípravy 1 hour
Doba pečení 40 minutes
Celková doba 1 hour 40 minutes
Počet porcí 15

Ingredience

  • 1 menší nebo středně velká cuketa
  • 1 ČL mleté skořice
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 ml rostlinného oleje
  • 200 g červeného rybízu nebo jiného ovoce dle chuti
  • 300 g polohrubé mouky lze pro zdravější úpravu nahradit celozrnnou moukou
  • cca 10 meruněk

Drobenka:

  • 20 g moučkového cukru
  • 40 g hrubé mouky
  • 40 g povoleného másla

Postup

  1. Troubu předehřejme na 180 °C. Omytou a osušenou cuketu nastrouháme nahrubo do větší mísy. Přidáme rozšlehaná vejce, olej, cukr a skořici. Promícháme a přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Důkladně promícháme.
  2. Připravíme si ovoce. Meruňky omyjeme a vypeckujeme. Kuličky rybízu otrháme ze stopek a také omyjeme. Připravíme si drobenku tak, že ručně propracujeme všechny ingredience na drobenku. Suroviny nemačkáme, ale spíš lehce drobíme mezi prsty.
  3. Kulatou dortovou formu či plech vymažeme máslem a vysypeme ideálně hrubou moukou. Vlijeme připravené těsto, na které poklademe připravení ovoce. Posypeme drobenkou. Celý koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 40 minut, dokud nám nezezlátne povrch.

Poznámka

Ovoce můžeme, použít skutečně jakékoliv nás napadne, ale vynikající je také varianta je třeba kombinace jahod a rebarbory nebo švestek se skořicí.