Borůvkový Cobbler

Americké i Britské dezerty se vyznačují jednou společnou věcí. Jsou velmi snadné, ale přesto ohromně chutné. Stejně takový je i tento borůvkový cobbler.

Jde o tradiční jídlo jak ve Spojených státech, tak ve Velké Británii, známé též jako Crumble, Crisp či Brown Betty. Dá se připravit jak naslano, tak i nasladko. A o co vlastně jde? Směs ovoce nebo maso a zelenina, záleží na variantě, se vloží do pekáčku a přikryje těstem. To rozložíme buď rovnoměrně, nebo i v malých kopečcích. Takto se celá směs upeče a vznikne přímo lahůdka! Obzvlášť, pokud jde o ovocnou verzi. A tu si můžete připravit právě podle našeho receptu.

Borůvkový Cobbler

Doba přípravy 15 minutes
Doba pečení 25 minutes
Celková doba 40 minutes
Počet porcí 10

Ingredience

Těsto:

  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 vejce velké
  • ½ ČL soli
  • 2 ½ hrnku hladké mouky
  • 3/4 hrnku mléka
  • 3 ČL cukru
  • 85 g studeného másla nakrájeného na kousky
  • vanilková zmrzlina na podávání

Náplň:

  • 1 PL citrónové šťávy
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 2/3 hrnku cukru
  • 2 PL studeného másla nakrájeného na kousky
  • 8 hrnků čerstvých borůvek

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.

  2. Omyté borůvky dáme do velké misky a posypeme cukrem a citrónovou šťávou. Přidáme mouku a promícháme.

  3. V samostatné misce smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Promícháme, pak přidáme studené máslo a ideálně prsty rozpracujeme. Dáme si záležet, aby se všechny ingredience důkladně spojily. V jiné misce pak lehce prošleháme mléko a vejce a přidáme do směsi. Důkladně směs prohněteme, dokud se nepropojí. Těsto by mělo připomínat spíše drobenku.

  4. Borůvky nasypeme do pekáče nebo zapékací mísy, kterou předtím můžeme lehce vytřít máslem. Kousky másla také nasypeme na borůvky. Celou směs přikryjeme vzniklým těstem a po povrchu ještě posypeme troškou cukru. Ten během pečení vytvoří lahodnou křupavou vrstvu. 

  5. Lehce zakryjeme alobalem a pečeme přibližně 20 minut. Po této době alobal sundáme a dopečeme asi ještě 5 – 10 minut, dokud nám cobbler krásně nezezlátne. Podáváme teplý nebo při pokojové teplotě s kopečkem vanilkové zmrzliny.