Americké i Britské dezerty se vyznačují jednou společnou věcí. Jsou velmi snadné, ale přesto ohromně chutné. Stejně takový je i tento borůvkový cobbler.
Jde o tradiční jídlo jak ve Spojených státech, tak ve Velké Británii, známé též jako Crumble, Crisp či Brown Betty. Dá se připravit jak naslano, tak i nasladko. A o co vlastně jde? Směs ovoce nebo maso a zelenina, záleží na variantě, se vloží do pekáčku a přikryje těstem. To rozložíme buď rovnoměrně, nebo i v malých kopečcích. Takto se celá směs upeče a vznikne přímo lahůdka! Obzvlášť, pokud jde o ovocnou verzi. A tu si můžete připravit právě podle našeho receptu.
Borůvkový Cobbler
Ingredience
Těsto:
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 vejce velké
- ½ ČL soli
- 2 ½ hrnku hladké mouky
- 3/4 hrnku mléka
- 3 ČL cukru
- 85 g studeného másla nakrájeného na kousky
- vanilková zmrzlina na podávání
Náplň:
- 1 PL citrónové šťávy
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 2/3 hrnku cukru
- 2 PL studeného másla nakrájeného na kousky
- 8 hrnků čerstvých borůvek
Postup
-
Předehřejte troubu na 180 °C.
-
Omyté borůvky dáme do velké misky a posypeme cukrem a citrónovou šťávou. Přidáme mouku a promícháme.
-
V samostatné misce smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Promícháme, pak přidáme studené máslo a ideálně prsty rozpracujeme. Dáme si záležet, aby se všechny ingredience důkladně spojily. V jiné misce pak lehce prošleháme mléko a vejce a přidáme do směsi. Důkladně směs prohněteme, dokud se nepropojí. Těsto by mělo připomínat spíše drobenku.
-
Borůvky nasypeme do pekáče nebo zapékací mísy, kterou předtím můžeme lehce vytřít máslem. Kousky másla také nasypeme na borůvky. Celou směs přikryjeme vzniklým těstem a po povrchu ještě posypeme troškou cukru. Ten během pečení vytvoří lahodnou křupavou vrstvu.
-
Lehce zakryjeme alobalem a pečeme přibližně 20 minut. Po této době alobal sundáme a dopečeme asi ještě 5 – 10 minut, dokud nám cobbler krásně nezezlátne. Podáváme teplý nebo při pokojové teplotě s kopečkem vanilkové zmrzliny.