Vláčný mrkvový cupcake
Vláčné a při správném postupu jemně nadýchané dokáže být mrkvové těsto. Právě proto máme také velmi rádi tyto vlhké mrkvové cupcaky, které se hodí opravdu pro každou příležitost.
Skvěle si pak rozumí třeba se smetanovo – tvarohovým krémem.
Mrkev patří bezesporu k nejčastěji využívaným a také k nejdůležitějším druhům zeleniny. A to nejen proto, že z hlediska výživově hodnotných látek obsazuje jedny z předních příček, ale také proto, že je v kuchyni všestranně využitelná. A důkazem jsou právě tyto vynikající a velmi oblíbené cupcaky. Právě díky mrkvi je totiž těsto neskutečně vláčné.
Vláčný mrkvový cupcake
Ingredience
Těsto:
- 1 ČL jedlé sody
- 2 ČL prášku do pečiva
- 2 ČL skořice
- 4 ks vejce
- 60 g pekanových ořechů lze zaměnit vlašskými či jinými
- 150 ml oleje
- 160 g hladké mouky
- 180 g nastrouhané mrkve
- 320 g cukru
Krém:
- 250 g měkkého krémového sýra nebo tvarohu
- 125 g měkkého másla
- 1 hrnek moučkového cukru (pro hustší krém přidejte cukru více)
- vanilková esence
Postup
Těsto:
-
Předehřejeme troubu na teplotu 180 ° C a vyložíme formu na cupcaky papírovými košíčky. Vyšleháme vejce do světlé pěny (což trvá přibližně 10 minut), pak přidáme olej a pokračujeme ve šlehání.
-
Mezitím smícháme cukr, sůl, skořici, prášek do pečiva, sodu a mouku, tedy sypké suroviny. Přidáme suchou směs do vaječné směsi a lehce prošleháme. Když je těsto krásně kompaktní, zamícháme do něj mrkev a ořechy.
-
Formu na cupcaky opět plníme pouze ze 3/4. Pečeme 20 – 25 minut, dokud nejsou cucpcaky na povrchu krásně zlatavé. Poté vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.
Krém:
-
Změklé máslo šleháme s krémovým sýrem přibližně 5 minut. Poté přidáme moučkový cukr a šleháme, dokud není krém krásně nadýchaný.
-
Vychladlé cupcaky zdobíme krémem a případně dalšími cukrovými ozdobami dle chuti a příležitosti.
Přejeme dobrou chuť!