Sametový cupcake s ostružinovým krémem
Už jste někdy viděli ten nádherný odstín, který vytvoří ostružiny přidané do lahodného krému na cupcaky? Ne? Tak to teprve něco uvidíte. Protože tyto lahodné čokoládové cupcaky, nejen, že jsou chuťově naprosto neodolatelné, ale ještě navíc ohromně vypadají.
Když si dáte záležet a pohrajete si se zdobením, tak tyto sametové košíčky s ostružinovým krémem bude vážně škoda jíst. Příprava není nijak náročná, ale výsledek tedy rozhodně stojí za to!
Sametový cupcake s ostružinovým krémem
Ingredience
Těsto:
- 2 PL kakaového prášku
- 2 velké vejce
- 100 g másla
- 100 g mléčné čokolády rozlámané na kousky
- 175 g třtinového cukru
- 225 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
- 300 g ostružin plus 12 ks navíc na ozdobu
- trochu fialové nebo červené barvy na potraviny
Krém:
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 100 g másla pokojové teploty
- 400 g prosátého moučkového cukru
Postup
Těsto:
-
Troubu předehřejeme na 160 °C a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, aby lépe ve formě držely, můžeme ji před tím lehce potřít olejem.
-
Zhruba polovinu ostružin dáme do mísy a rozmačkáme vidličkou, tak, aby z nich vytekla šťáva, ale aby zůstaly nějaké větší hrubší kousky. Máslo a čokoládu rozpustíme v kastrůlku, popř. vodní lázni.
-
V samostatné míse smícháme mouku, cukr, kakaový prášek a špetku soli. Do varné konvice dáme vodu a zapneme. Směs másla, čokolády a vejce vložíme do suchých ingrediencí spolu s drcenými ostružinami a 100 ml vroucí vody. Smícháme dohromady, dokud nedostaneme hladkou konzistenci těsta bez hrudek.
-
Poté postupně přidáváme trochu potravinářského barviva, aby se zvýraznil červený / fialový odstín. Připraveným těstem plníme papírové košíčky, ovšem ne úplně po okraj. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 15 minut, nebo dokud nevytáhneme suchou špejli vloženou do středu.
-
Po upečení necháme cupcaky pár minut chladnout ve formě a pak je vytáhneme na drátěný stojan, aby zcela vychladly.
Krém:
-
Zbytek, tedy přibližně 150 g zbývajících ostružin rozmačkáme či rozmixujeme na pyré. Vyšleháme změklé máslo, práškový cukr a vanilkový extrakt, dokud nezískáme světlou a načechranou pěnu – to trvá asi 5 minut.
-
Připravené ostružinové pyré lehce vmícháme do krému. Krém poté přendáme do zdobícího sáčku a ozdobíme vychladlé cupcaky.
-
Pokud nemáte zrovna po ruce zdobící sáček, postačí obyčejný igelitový sáček s ustřiženým rožkem. Na každý kopeček polevy pak posadíme jednu čerstvou ostružinu a můžeme podávat.