Čokoládovo-malinový cupcake
Pokud rádi mlsáte zdravě, tak se vám určitě bude hodit tento recept na čokoládovo-malinové cupcaky, které jsou bez lepku a bez rafinovaného cukru. Uvidíte, že už nebudete toužit po jiných.
Ať už je venku zima a v krátkých, chladných, tmavých dnech dostanete chuť na něco lahodného nebo je sice uprostřed léta, ale zrovna prší a vás začne honit mlsná po něčem voňavém, dobrém a sladkém, cupcaky jsou vždycky dobrou volbou. Jsou rychlé a snadné, a když k tomu ještě zvolíte ty správné ingredience, mohou být i zdravé. Ale na těchto cupcacích je jednoznačně nejlepší kombinace čokolády a malin. Hříšná chuť hořké čokolády v kombinaci se sladkými malinami je prostě neodolatelná. A navíc, dnes už můžeme maliny v supermarketu koupit prakticky po celý rok. A pokud chcete i další důvod pro upečení těchto speciálních cupcaků pak vězte, že maliny, nejen, že jsou zdravé a chutné, ale působí také proti stresu a migréně. A čokoláda, pokud je kvalitní, obsahuje velké množství hořčíku a dalších důležitých minerálních látek a přispívá ke zlepšení nálady. Takže žádné otálení a spěcháme do kuchyně!
Čokoládovo-malinový cupcake
Ingredience
Těsto:
- ¼ hrnku kvalitního kakaa (ideálně prosáté)
- ¼ hrnku Tapiokové mouky
- ½ hrnku mandlového mléka
- ½ hrnku kokosového oleje (měl by být rozpuštěný)
- 3/4 hrnku kokosového cukru
- 1 hrnek bezlepkové kokosové mouky (nebo vámi oblíbené)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2 ČL prášku do pečiva
- 2 vejce pro vegan variantu nahraďte lněným semínkem (1 polévková lžíce lněných semínek + 3 polévkové lžíce vody odpovídá přibližně jednomu vejci)
Krém:
- ½ hrnku malin
- ½ vanilkového extraktu
- 1 hrnek másla pokojové teploty
- 1 ČL mandlového mléka
- 2 hrnky hrnku xylitolu nebo jiného sladidla dle vaší volby
Postup
-
Předehřejeme troubu na 180 °C.
-
Smícháme vejce, popř. lněná semínka, cukr a vanilku. Vyšleháme světlý krém. Přidáme kokosový olej, mandlové mléko a pokračujeme ve šlehání.
-
Mezitím smícháme obě mouky, kakaový prášek a prášek do pečiva. Přidáme suché přísady do směsi a dobře promícháme.
-
Lžící plníme směs do formy předem vyložené papírovými košíčky, pouze však ze dvou třetin a pečeme přibližně 20 min.
Krém:
-
Máslo vyšleháme do světlé pěny, v tomto nám nejlépe pomůže ruční šlehač, popř. kuchyňský robot. Šleháme přibližně 7 minut.
-
Poté opatrně přisypeme práškový cukr a šleháme, dokud směs nebude načechraná. Nakonec přidáme mléko, vanilku a maliny a ještě krátce prošleháme.
-
Směs se díky malinám krásně zabarví. Šleháme, dokud není krém rovnoměrně zabarvený. Vzniklým malinovým máslem pak zdobíme vychladlé čokoládové cupcaky.