Banánový cupcake s meruňkovým krémem
Nadýchané, lehké, vláčné a voňavé po směsi koření, zakončené sladkou, máslovou, meruňkovou glazurou. Tyto kořeněné banánové cupcaky s meruňkovou polevou mají neodolatelnou chuť a stejně tak báječně vypadají.
Jednoduše si je určitě zamilujete. Jako bonus navíc, jejich příprava není nijak náročná. Chcete se přesvědčit?
Banánový cupcake s meruňkovým krémem
Ingredience
Těsto:
- ¼ šálku másla pokojové teploty
- ¼ šálku rostlinného oleje
- ¼ šálku mléka
- ¼ KL mletého nového koření
- ¼ KL hřebíčku
- ¼ KL muškátového oříšku
- 1 KL soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL jedlé sody
- 1 ČL mleté skořice
- 3 ks vejce větší
- 3 ks velké zralé banány
- 200 g hnědého cukru/ cukru krystal směs v poměru 1:1
- 250 g hladké mouky
- 140 g rozinek
Krém:
- 1/3 šálku šálku smetany
- 7 PL povoleného másla
- 255 g meruňkového džemu
- 560 g bílé čokolády
Meruňkové glazé:
- 1-2 ČL vody
- 3 PL meruňkové marmelády
Postup
Těsto:
-
Předehřejeme troubu na 180 °C. Připravíme si ideálně dvě formy na cupcaky a vyložíme je papírovými košíčky. Těsto by mělo vyjít na 22 kousků.
-
Oloupeme přezrálé banány a úplně je rozmačkáme. Odměříme přibližně jeden a půl šálku a odložíme.
-
Máslo, olej a cukr vložíme do misky a pomocí ručního mixéru smícháme ingredience, dokud nevytvoří hladkou bílou pěnu. Přidáme vajíčka – jedno po druhém postupně zašleháme do těsta. Poté přidáme rozmačkaný banán a vanilku a znovu prošleháme.
-
Do samostatné mísy nasypeme prosátou mouku, koření, sodu a sůl a jemně promícháme.
-
Přidáme polovinu suchých ingrediencí k vlhkým přísadám a zamíchejte. Přidáme mléko a znovu promícháme. Přidáme druhou suchých ingrediencí a opět směs důkladně zamícháme. Je-li směs hodně hustá, přidáme trochu více mléka.
-
Přidáme rozinky do zbývající mouky a promícháme. Směs rozinek s moukou přidáme do těsta a důkladně zamícháme.
-
Vzniklým těstem rovnoměrně naplníme všech 22 papírových košíčků. Neplníme zcela až po okraj, pečením zvětší svůj objem. Vložíme do trouby a pečeme přibližně asi 15 až 17 minut. Po upečení je vyjmeme z trouby a necháme je vychladnout.
Krém:
-
Čokoládové lupínky a džem umístíme do misky a zahřejeme směs v mikrovlnné troubě na 20 sekund, dokud se čokoláda neroztaví. Přidáme polovinu másla a špetku soli a zlehka promícháme, tak abychom vytvořili hladkou čokoládovou ganache. Necháme vychladnout.
-
Když je čokoládová ganache chladnější, ale není tvrdá, použijeme ruční šlehač a směs prošleháme. Přidáme povolené máslo se šlehačkou a šleháme, dokud nevznikne krásně hladká a sametová směs. Poté ji odložíme stranou, aby mohla čokoláda trochu ztuhnout.
-
Vychladlý krém umístíme do zdobícího sáčku (postačí i obyčejný potravinový sáček s ustřiženou špičkou) a naneseme na cupcaky.
Meruňkové glazé:
-
Meruňkový džem a vodu smícháme v malé misce a zahřejte na několik sekund. Důkladně rozmícháme. Ujistíme se, že glazé není horké a pak jím zlehka dozdobíme připravené cupcaky. Přejeme dobrou chuť!