Limetkový dort

Tak akorát sladký vláčný korpus a příjemně limetkou provoněný krém? Dejte tomu zelenou, rozhodně je na co se těšit.

Pokud máte rádi sušší dorty, od tohoto dejte vařečku stranou. Korpus má spíše vlhčí konzistenci rozpadající se na jazyku. Hodí se na oslavy jako velice zajímavá varianta narozeninového dortu, která rozhodně nezklame.

Limetkový dort

Doba přípravy 25 minutes
Doba pečení 35 minutes
Celková doba 1 hour

Ingredience

  • 100 g želatiny s příchutí limetky nebo bez chuti
  • 1/3 hrnku krystalového cukru
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 5 větších vajec
  • 1 hrnek rostlinného oleje
  • 1 hrnek pomerančového džusu
  • 1 lžička šťávy z citrónů
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku šťávy z limetek
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1/2 hrnku másla, pokojová teplota
  • 250 g smetanového sýra (např. mascarpone)
  • 200 g moučkového cukru

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 180 stupňů a na a máslem a moukou si vytřeme 3 formy.

  2. Ve větší misce si smícháme želatinu s cukrem, moukou, solí, práškem do pečiva a sodou a vše hodně dobře promícháme. Přidáme vejce, olej, citrónovou šťávu, vanilku a pomerančový džus a opět promícháme. Rovnoměrně vše rozdělíme do připravených forem a pečeme po dobu 35-40 minut. Zkoušíme párátkem. Až budou hotové, necháme 5 minut vychladnout a otočíme si je.

  3. Vrstvy nám po pěti minutách zůstaly ještě teplé. Smícháme si limetkovou šťávu s cukrem a nalijeme ji na všechny vrstvy. V případě potřeby můžeme napíchat vrstvy párátkem nebo vidličkou, aby se šťáva lépe vsákla. Následně necháme vše vychladnout.

  4. Smícháme smetanový sýr s máslem a cukrem, dokud nebude krém vláčný a snadno roztíratelný. Rozetřeme krém mezi připravené vrstvy, vše spojíme a potřeme i strany a vrch. Dozdobíme limetkami a snítky máty.