Čokoládový dort s jahodami a mascarpone

Nejlepší čokoládový dort! Ne, ten úplně vůbec nejlepší dort na světě! Když si zkusíte upéct tento čokoládový dort s jahodami a mascarpone, určitě vás napadne spousta podobných přívlastků. Protože takto vláčný dort, v kombinaci s lehkým krémem a ovocem budete zaručeně milovat.

Aktuální trendy velí, že v kurzu jsou nahé dorty. To znamená dorty bez povrchového krému, zdobené čerstvým ovocem. A tohle je úplně ideální dort pro tuto úpravu. Ať už třeba hledáte ideální svatební dort a nemáte rádi klasické hutné dorty s máslovým krémem, toto je ideální varianta. Máme odzkoušeno, čokoládový dort s jahodami a mascarpone je výborná volba pro svatební dort, dort na rodinnou oslavu či jen tak na nedělní odpoledne. Nevěříte? Zkuste ho sami.

Čokoládový dort s jahodami a mascarpone

Doba přípravy 30 minutes
Doba pečení 25 minutes
Celková doba 55 minutes
Počet porcí 12

Ingredience

Korpus:

  • 1 PL jedlé sody
  • 1/2 strouhané kvalitní čokolády takové, co má alespoň 50 % kakaa
  • 2 střední vejce
  • 4 PL kakaa
  • 75 ml oleje
  • 150 g cukr krupice
  • 350 g polohrubé mouky lze nahradit i hladkou špaldovou, pro zdravější verzi
  • 500 ml čokoládové kefírové mléko jde nahradit i obyčejným kefírovým

Krém:

  • 1 balení mascarpone
  • 1 balení smetany ke šlehání
  • 1 balení ztužovače šlehačky
  • jahody dle chuti stejně tak dobře lze využít i maliny

Postup

Korpus:

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Smícháme všechny sypké přísady v jedné míse, ve druhé všechny tekuté. 

  2. Pak přilijeme tekuté do suchých a důkladně promícháme. Stačí pouze vařečkou, není třeba šlehat. Nelekejte se toho, že těsto má řidší konzistenci.

  3. Kulatou dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Nejlépe se nám to podaří tak, když větší kus pečícího papíru zmačkáme pod tekoucí vodou. Papír tak bude poddajný a lépe se nám bude forma vykládat. Samozřejmě stačí i vymazat a případně vysypat hrubou moukou či krupicí.
  4. Do formy vlijeme těsto a vložíme do předehřáté trouby cca 30 minut. Obvykle se však peče i o něco déle, je třeba hlídat a zkoušet špejlí.

Krém:

  1. Šlehačku dáme do mísy, přidáme ztužovač a vyšleháme. Postupně pak šlehačku zašleháváme do mascarpone, v samostatné míse, až vznikne krásně hladký krém.
  2. Po vychladnutí korpus opatrně prořízneme na dvě části. Mezipatra vždy namažeme krémem, a na něj naskládáme na plátky nakrájené jahody, popř. maliny. Záleží na vaší chuti. Takto připravíme dvě patra.
  3. Na horní část pak dáme zbytek krému a opatrně rozmažeme. Dozdobíme ovocem dle naší chuti a fantazie.