Čokoládový dort s jahodami a mascarpone
Nejlepší čokoládový dort! Ne, ten úplně vůbec nejlepší dort na světě! Když si zkusíte upéct tento čokoládový dort s jahodami a mascarpone, určitě vás napadne spousta podobných přívlastků. Protože takto vláčný dort, v kombinaci s lehkým krémem a ovocem budete zaručeně milovat.
Aktuální trendy velí, že v kurzu jsou nahé dorty. To znamená dorty bez povrchového krému, zdobené čerstvým ovocem. A tohle je úplně ideální dort pro tuto úpravu. Ať už třeba hledáte ideální svatební dort a nemáte rádi klasické hutné dorty s máslovým krémem, toto je ideální varianta. Máme odzkoušeno, čokoládový dort s jahodami a mascarpone je výborná volba pro svatební dort, dort na rodinnou oslavu či jen tak na nedělní odpoledne. Nevěříte? Zkuste ho sami.
Čokoládový dort s jahodami a mascarpone
Ingredience
Korpus:
- 1 PL jedlé sody
- 1/2 strouhané kvalitní čokolády takové, co má alespoň 50 % kakaa
- 2 střední vejce
- 4 PL kakaa
- 75 ml oleje
- 150 g cukr krupice
- 350 g polohrubé mouky lze nahradit i hladkou špaldovou, pro zdravější verzi
- 500 ml čokoládové kefírové mléko jde nahradit i obyčejným kefírovým
Krém:
- 1 balení mascarpone
- 1 balení smetany ke šlehání
- 1 balení ztužovače šlehačky
- jahody dle chuti stejně tak dobře lze využít i maliny
Postup
Korpus:
-
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Smícháme všechny sypké přísady v jedné míse, ve druhé všechny tekuté.
-
Pak přilijeme tekuté do suchých a důkladně promícháme. Stačí pouze vařečkou, není třeba šlehat. Nelekejte se toho, že těsto má řidší konzistenci.
-
Kulatou dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Nejlépe se nám to podaří tak, když větší kus pečícího papíru zmačkáme pod tekoucí vodou. Papír tak bude poddajný a lépe se nám bude forma vykládat. Samozřejmě stačí i vymazat a případně vysypat hrubou moukou či krupicí.
-
Do formy vlijeme těsto a vložíme do předehřáté trouby cca 30 minut. Obvykle se však peče i o něco déle, je třeba hlídat a zkoušet špejlí.
Krém:
-
Šlehačku dáme do mísy, přidáme ztužovač a vyšleháme. Postupně pak šlehačku zašleháváme do mascarpone, v samostatné míse, až vznikne krásně hladký krém.
-
Po vychladnutí korpus opatrně prořízneme na dvě části. Mezipatra vždy namažeme krémem, a na něj naskládáme na plátky nakrájené jahody, popř. maliny. Záleží na vaší chuti. Takto připravíme dvě patra.
-
Na horní část pak dáme zbytek krému a opatrně rozmažeme. Dozdobíme ovocem dle naší chuti a fantazie.