Raw malinový cheesecake
Lehký, osvěžující letní a navíc zdravý dezert, který si naprosto zamilujete. Je plný zdravých tuků a můžeme jej směle zařadit do kategorií raw, vegan, bezlepkový a bezmléčný.
Obsahuje jen ty nejlepší suroviny a je prostě naprosto delikátní. Přesně takový je nepečený raw malinový dezert. Ale kdybyste měli raději chuť na něco exotičtějšího, můžete zkusit třeba i tento Mango cheesecake.
Raw malinový cheesecake
Ingredience
Korpus:
- 3/4 hrnku celých surových mandlí
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 3 datle Medjool
- špetka mořské soli
- trochu kokosového oleje k vymazání formy
Náplň:
- 1/2 hrnku malin čerstvé nebo zmrzlé, plus 1/3 hrnku čerstvých na oblohu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 2 čajové lžičky čerstvé citronové šťávy
- 6 sušených datlí bez pecky
- kokosové mléko ze kterého slijeme přebytečnou vodu, pokud je to možné, popř. krém Kokosmus z DM
- špetka mořské soli zhruba 1/8 čajové lžičky
- Volitelně: 1/2 čajové lžičky citronové kůry pro ozdobu
Postup
Korpus:
-
Formu na dort vymažeme kokosovým olejem, měla by na to stačit asi půlka čajové lžičky. Stejně tak můžete použít i mandlový olej, pokud třeba zrovna nemáte po ruce kokosový.
-
Korpus připravíme tak, že všechny ingredience na korpus vložíme do mixeru a pulzujeme, dokud nejsou mandle velmi jemně nasekané. Musíme si ale dávat pozor, abychom mandle nenasekali moc a nevytvořili mandlové máslo.
-
Směs pak vyjmeme z mixéru a jemně propracujeme prsty. Vtlačíme do připravené formy, přikryjeme potravinovou fólií a dáme na půl hodiny odpočívat do lednice.
Náplň:
-
Pokud nepoužijeme na krém přímo Kokosmus z DM, který už sám o sobě má krémovou konzistenci, je lépe dát plechovku kokosového mléka před přípravou dezertu do lednice.
-
Potom otevřeme plechovku kokosového mléka vzhůru nohama a vylijeme kokosovou vodu tak, abychom mohli použít krém (kokosovou vodu uchováme v lahvičce na později třeba na jiný recept).
-
Do mixéru vložíme připravený kokosový krém a zbytek ingrediencí na malinovou náplň a mixujeme, dokud nezískáme hladký krém. To trvá přibližně 60 – 90 sekund.
-
Nalijeme na předpřipravený korpus, rovnoměrně rozetřeme a dáme znovu chladit do lednice nejméně na 2 hodiny.
-
Před servírováním je lepší dort nechat stát asi 10 minut při pokojové teplotě, aby mírně změknul. Ozdobit můžeme čerstvými malinami a citronovou kůrou.