Čokoládová pěna
Historie Mousse au chocolat, česky řečeno čokoládové pěny sahá do Francie, minimálně až někde do roku 1892. Určitě se s ním všichni praví požitkáři v životě už alespoň jednou setkali. Tento lehký nadýchaný čokoládový moučník jistě netřeba dlouho představovat.
Přestože, stejně jako u všech ostatních dezertů a moučníků existuje i na čokoládovou pěnu nespočet nejrůznějších verzí toho zaručeného receptu, samozřejmě každý má svoji oblíbenou verzi. V každém případě je ale základem každé správné čokoládové pěny vysokoprocentní čokoláda. A pokud chcete připravit pěnu jako skutečný šéfkuchař, mezi oblíbené triky patří přidání špetky soli, která čokoládovou chuť ještě zvýrazní.
Čokoládová pěna
Ingredience
- 1 PL kvalitního kakaového prášku prosátého
- 3 vejce pokojové teploty
- 55 g cukru krupice
- 300 g kvalitní vysokoprocentní čokolády hrubě nasekané
- 300 ml smetany ke šlehání plus extra šlehačku na podávání
- strouhaná čokoládu na servírování
Postup
-
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. To uděláme tak, že na menší kastrůlek s vodou položíme žáruvzdornou mísu a zapneme. V té pak čokoládu rozpustíme až na jemný hladký krém. Odstavíme stranou, aby se čokoláda trochu ochladila.
-
Odstavíme stranou, aby se čokoláda trochu ochladila. V samostatné míse vyšleháme vejce a cukr do hladké bílé a nadýchané pěny. Trvá to přibližně 5 minut.
-
Do této pěny prosejeme kakaový prášek a přilijeme ochlazenou čokoládu, kterou jsme před tím rozpustili ve vodní lázni. Celou směs velmi jemně mícháme, dokud se všechny ingredience krásně nespojí.
-
V samostatné míse vyšleháme šlehačku, ale opatrně a ne úplně dotuha, jen tolik, aby vytvořila hustší krém, který také přimícháme do čokoládové pěny.
-
Čokoládovou pěnu pak plníme lžícemi do skleněných pohárů či misek a dáme chladit do lednice. Chladíme přibližně 1 hodinu.
-
Čokoládovou pěnu vytáhneme z lednice přibližně 15 minut před servírováním, ozdobíme kopečkem smetany a strouhanou čokoládou.