Jahodové palačinky

Každý má jistě nějaký ranní rituál, jak začít den. Ve všední dny, kdy spěcháme do zaměstnání je na tento rituál méně času než o víkendu a proto víkendy často vybízí ke snídaňovému tvoření.

Ano, hádáte správně, našim víkendovým rituálem jsou velmi často palačinky. Tento opravdu populární a léty prověřený moučník má skutečně tisíce podob. Každý má určitě svoji oblíbenou verzi. Mezi naše oblíbené patří například tyto jahodové palačinky. Zkuste je taky, jde opravdu o sladký skvost.

Jahodové palačinky

Doba přípravy 20 minutes
Doba pečení 20 minutes
Celková doba 40 minutes
Počet porcí 15

Ingredience

  • ¼ lžičky soli
  • ½ lžičky vanilkové esence
  • 2 lžičky cukru
  • 3 celá vejce
  • 50 g másla
  • 125 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 300 g ideálně čerstvých jahod
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Vejce rozklepneme do mísy a prošleháme. Do kastrůlku dáme rozpustit máslo. Jakmile je rozpuštěné, sundáme ze sporáku.
  2. V druhé míse rozmícháme mouku s mlékem na hladkou kaši. Přidáme cukr, sůl a vanilkovou esenci.
  3. Těsto by mělo být polotekuté. Do této směsi lehce zašleháme vejce a necháme tak půl hodiny odpočívat.
  4. Mezitím si můžeme omýt a nakrájet jahody. Z těch samozřejmě před tím odstraníme stopky. Nakrájené jahody můžeme, ale nemusíme lehce promíchat s moučkovým cukrem. Záleží, jak kdo má rád.
  5. Do odpočinutého těsta nalijeme rozpuštěné máslo a ještě přidáme asi tak 1 dl vody. Těsto by mělo mít konzistenci husté smetany.
  6. Rozehřejeme pánev, kterou před tím lehce vymažeme máslem a připravujeme palačinky. Na každou hotovou palačinku položíme směs nakrájených jahod a srolujeme nebo nadvakrát přehneme do trojúhelníků a můžeme podávat. Kdo má rád, může hotové palačinky lehce posypat moučkovým cukrem.

Poznámka

Srolované palačinky také můžeme naskládat do máslem vymazané formy a čtvrt hodinky zapéct v troubě při 175° C.