Jahodové palačinky
Každý má jistě nějaký ranní rituál, jak začít den. Ve všední dny, kdy spěcháme do zaměstnání je na tento rituál méně času než o víkendu a proto víkendy často vybízí ke snídaňovému tvoření.
Ano, hádáte správně, našim víkendovým rituálem jsou velmi často palačinky. Tento opravdu populární a léty prověřený moučník má skutečně tisíce podob. Každý má určitě svoji oblíbenou verzi. Mezi naše oblíbené patří například tyto jahodové palačinky. Zkuste je taky, jde opravdu o sladký skvost.
Jahodové palačinky
Ingredience
- ¼ lžičky soli
- ½ lžičky vanilkové esence
- 2 lžičky cukru
- 3 celá vejce
- 50 g másla
- 125 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 300 g ideálně čerstvých jahod
- moučkový cukr na posypání
Postup
-
Vejce rozklepneme do mísy a prošleháme. Do kastrůlku dáme rozpustit máslo. Jakmile je rozpuštěné, sundáme ze sporáku.
-
V druhé míse rozmícháme mouku s mlékem na hladkou kaši. Přidáme cukr, sůl a vanilkovou esenci.
-
Těsto by mělo být polotekuté. Do této směsi lehce zašleháme vejce a necháme tak půl hodiny odpočívat.
-
Mezitím si můžeme omýt a nakrájet jahody. Z těch samozřejmě před tím odstraníme stopky. Nakrájené jahody můžeme, ale nemusíme lehce promíchat s moučkovým cukrem. Záleží, jak kdo má rád.
-
Do odpočinutého těsta nalijeme rozpuštěné máslo a ještě přidáme asi tak 1 dl vody. Těsto by mělo mít konzistenci husté smetany.
-
Rozehřejeme pánev, kterou před tím lehce vymažeme máslem a připravujeme palačinky. Na každou hotovou palačinku položíme směs nakrájených jahod a srolujeme nebo nadvakrát přehneme do trojúhelníků a můžeme podávat. Kdo má rád, může hotové palačinky lehce posypat moučkovým cukrem.
Poznámka
Srolované palačinky také můžeme naskládat do máslem vymazané formy a čtvrt hodinky zapéct v troubě při 175° C.