Domácí medová zmrzlina s melounem
Už staří Řekové nebo ve starověkém Egyptě znali pochoutku do parných letních odpolední – tehdy to tedy zřejmě nebyla zmrzlina v pravém slova smyslu a možná ji ani tak nenazývali, ale už tehdy měli sníh nebo led ochucený medem nebo ovocnou šťávou. O tom, jak ale vznikla skutečná zmrzlina, existuje více verzí.
Údajně se rozšířila do světa díky Mongolům. Ti si totiž často připravovali různé ochucené nápoje z mléka, které jim však, díky horskému klimatu často zmrzly. Ale, ono je asi v podstatě jedno, kdo tuto báječnou pochoutku vymyslel, hlavně, že je na světě! Takže pokud se vám sbíhají sliny na nějakou zmrzlinu a rádi byste navíc zkusili domácí verzi, tak tato medová zmrzlina čeká na vytvoření.
Domácí medová zmrzlina s melounem
Ingredience
- ¼ l smetany ke šlehání
- 1 bílek
- 1 balíček nakrájených mandlí
- 1 malý žlutý meloun pro servírování
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce tekutého medu
- 2 žloutky ideálně bio kvality
Postup
-
Začneme tím, že si v misce vyšleháme pevný sníh z jednoho bílku a dáme ho do lednice. Pak v samostatné misce ušleháme dotuha šlehačku a dáme ji také do lednice.
-
V jiné misce důkladně utřeme žloutky s cukrem, ale opravdu důkladně, dokud se cukr dokonale nerozpustí. Poté do směsi zašleháme med. Do této směsi pak přidáme polovinu vyšlehané šlehačky a lehce promícháme. Přidáme druhou polovinu a opět lehce prošleháme.
-
Stejným způsobem zapracujeme i připravený sníh z bílků. Do směsi pak zamícháme polovinu pokrájených mandlí a celou směs pak přelijeme do vzduchotěsné krabice. Pořádně zavřeme a vložíme chladit do mrazáku.
-
Po zhruba dvou hodinách je vhodné zmrzlinu vyndat a promíchat. Nejvíce zmrzlá bude u dna a na stěnách krabice. Dáme znovu chladit na další 3 – 4 hodiny. Půl hodiny před tím, než budeme zmrzlinu podávat, ji přendáme z mrazničky do lednice, aby trochu povolila.
-
Zmrzlinu pak servírujeme ozdobenou kousky žlutého melounu a posypanou zbytkem nasekaných mandlí.