Ovocné marshmallow
Tuto cukrovinku všichni známe pod názvem Marshmallow. Tento název pochází ze stejnojmenné bylinky, kterou pro své léčivé účinky používali již samotní Egypťané.
Dnes se tyto nadýchané bonbonky vyrábí z cukru, vody, želatiny a vzduchu, z tohoto důvodu je můžeme označit spíše za moderní verzi původně léčivé cukrovinky.Ať už se jedná o americký Marsmallow, francouzké Pâté de Guimauve nebo ruský Zefir, jedno je jasné, svou fantastickou chutí a konzistencí pokoří jak malé, tak i velké mlsouny!
Ovocné marshmallow
Ingredience
- 1 vaječný bílek
- 1 ČL citronové šťávy
- 5 g agaru
- 75 ml vody
- 100 g cukru
- 200 g cukru
- 250 g ostružin nebo malin
- moučkový cukr
Postup
-
V menším hrnci smícháme ostružiny (maliny), cukr a citrónovou šťávu a přivedeme k varu. Ostružiny rozdrtíme a vaříme směs bez pokličky asi 10 minut.
-
Povařenou směs propasírujeme přes sítko, spodní stranu sítka seškrábneme špachtlí. Měli bychom dostat okolo 125 g pyré, které necháme vychladnout v ledové lázni.
-
Jakmile je pyré vychlazené a mírně zhoustlé, přidáme do něj vaječný bílek. Šleháme směs elektrickým mixérem na vysokém stupni otáček do tuhé konzistence.
-
V menším hrnci smícháme vodu, agar a cukr. Umístěme na střední plamen a přivedeme sirup k varu, pak snížíme teplotu na vaříme asi 5 minut. Neustále mícháme, dokud sirup neztuhne. Odstavíme z tepla.
-
Ještě horký agarový sirup postupně zašleháme mixérem na nejnižší stupeň rychlosti do ovocného pyré. Mixujeme zhruba 3 minuty.
-
Hotovým krémem ihned plníme cukrářský zdobicí sáček. Na předem připravený plech s pečícím papírem tvoříme růžičky, asi 5 cm široké. Takto bychom měli naplnit plech asi 20 růžičkami.
-
Domácí marshmallow necháme odkryté odpočinout v chladnějším (avšak ne vlhkém) prostoru, nejlépe přes noc.
-
Po zatuhnutí slepíme poloviny růžiček k sobě (není však nutné, pokud preferujeme menší porce) a obalíme v moučkovém cukru.