Tvarohový koláč s jahodami

Tento recept na křehký koláč s jahodami a tvarohovou náplní je několikrát vyzkoušený a osvědčený. Ano, kombinace tvarohu a jahod je prostě jedinečná a funguje naprosto vždycky. 

Když je po ruce přebytek zralých, sezónních jahod, které mají báječnou chuť a jen těžko zaměnitelnou vůni.Ideální koláč na líné nedělní odpoledne nebo prostě jen tak, protože tento koláč, když jednou ochutnáte, nebudete chtít péct už jiný. Takový je křehký koláč s jahodami a tvarohovou náplní. Pojďte ho s námi zkusit.

Tvarohový koláč s jahodami

Doba přípravy 20 minutes
Doba pečení 35 minutes
Celková doba 55 minutes
Počet porcí 12

Ingredience

  • 1/2 ČL nastrouhané citronové kůry a trochu šťávy (z bio citronu)
  • 1 žloutek
  • 1 bílek
  • 1 tvaroh
  • 1 vanilkový puding
  • 30 g moučkového cukru
  • 40 g třtinového cukru
  • 125 g másla
  • 170 g hladké mouky (špaldové)
  • dle potřeby jahody

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 170 °C. Máslo, cukr, jeden žloutek a mouku dáme do mísy a vypracujeme hladké těsto. To můžeme na chvíli odložit do lednice.

  2. Pro přípravu náplně si v samostatné míse smícháme tvaroh, jeden žloutek, cukr a pudinkový prášek. Ochutíme citronovou kůrou a šťávou. Z bílku lehce vyšleháme tuhý sníh a přidáme do krému. Sníh zašlehávejte opatrně, aby směs zůstala nadýchaná.

  3. Kulatou dortovou formu lehce vymažeme olejem, a vyložíme pečícím papírem. Díky oleji papír lépe k formě přilne. Ustřihneme také kus papíru, který dáme po okrajích formy.

  4. Vytáhneme těsto z lednice a malý váleček si odkrojíme. Těsto důkladně vymačkáme po dně celé formy. Prsty jej rozprostřeme po celém dně a nakonec trochu propíchneme vidličkou. 

  5. Z odkrojeného válečku si vyválíme tlustšího hada, který omotáme okolo krajů koláče. Zatlačíme a vytvarujeme tak, abychom koláči vytvořili okraje.

  6. Takto připravený korpus dáme na přibližně 5 minut do předehřáté trouby. Korpus vytáhneme z trouby a dovnitř nalijeme připravený krém. Horní vrstvu pak poklademe kousky jahod. 

  7. Koláč dopékáme dalších 30 minut, nebo dokud povrch nezezlátne. Respektujeme zkušenosti s vlastní troubou.