Bezlepkový hruškový koláč

Možná by se mohlo zdát, že lidé s celiakií, čili nesnášenlivostí lepku mají dost omezený výběr, co se týče moučníků. Ale opak je pravdou. Dnes už je na trhu rozmanité množství surovin, které mohou právě celiakové využít pro svoje vaření a také pečení.

Existuje opravdu široká škála bezlepkových směsí, mouky a nejrůznějších surovin. Ale i pokud zrovna nejste alergičtí na lepek, ale přesto se snažíte jeho množství v potravě snížit, zkuste náš bezlepkový hruškový koláč. Je tak dobrý, že možná klasický už ani péct nebudete.

Bezlepkový hruškový koláč

Doba přípravy 20 minutes
Doba pečení 40 minutes
Celková doba 1 hour
Počet porcí 16

Ingredience

Korpus:

  • ¼ ČL soli
  • ¼ hrnku rozpuštěného másla nebo kokosového oleje
  • 3 PL javorového sirupu
  • 90 g ovesné bezlepkové mouky
  • 135 g mandlové mouky

Hrušková náplň:

  • ¼ ČL mleté skořice pokud máte rádi, klidně i víc
  • 1 PL citronové šťávy
  • 3 střední hrušky
  • 3 PL javorového sirupu

Postup

Korpus:

  1. Troubu předehřejme na 180 °C a kulatou dortovou formu lehce vymažeme olejem a vyložíme pečícím papírem. Ve středně velké míse smícháme mandlovou mouku, ovesnou mouku a sůl. Přidáme rozpuštěné máslo či kokosový olej a důkladně promícháme, dokud nevypracujeme jemné hladké těsto.

  2. Vytvořené těsto lehce vtlačíme do připravené dortové formy a zatlačíme po stranách. Celé dno pak propícháme vidličkou. Tím zabráníme vytvoření nevzhledných bublin u korpusu. 

  3. Vložíme do trouby a pečeme přibližně 10 až 12 minut, dokud nebude korpus pevný na dotek a nezačne po krajích lehce zlátnout. Poté vytáhneme z trouby a odložíme stranou.

Hrušková náplň:

  1. Oloupeme hrušky, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké půlměsíčky. Ve středně velké míse pak plátky smícháme s jednou lžící javorového sirupu, citronovou šťávou a skořicí. 

  2. Mícháme, dokud se ve směsi rovnoměrně neobalí všechny plátky. Plátky pak budeme skládat na korpus. Začneme podél okrajů a skládáme měsíčky těsně vedle sebe tak, aby se co nejvíce překrývaly.

  3. Takto pokračujeme až do středu. Tím dosáhneme imitace okvětních plátků růže. Vložíme koláč do trouby a pečeme po dobu 25 minut. Pak jej vytáhneme a potřeme zbytkem směsi, kterou jsme hrušky marinovali. 

  4. Vrátíme koláč zpět do trouby a pečeme dalších 15 až 20 minut, dokud nejsou hrušky měkké a korpus má zlatavou barvu po okrajích. Dokud je koláč ještě horký, jemně jej potřeme ještě směsí z javorového sirupu.

  5. Poté jej necháme vychladnout po dobu nejméně 15 minut. Pokud budete chtít, můžete koláč po povrchu posypat ještě extra skořicí.