Rychlý tvarohový koláč s mákem

Položíme vám záludnou otázku: Který koláč byste si dali raději? Makový či tvarohový? A co takhle obojí? Je nám naprosto jasné, že vybírat mezi mákem a tvarohem je opravdu těžké. Proto přinášíme recept na dokonalé spojení obojího. Tento rychlý tvarohový koláč s mákem dokonale uspokojí obě dvě vaše chutě zároveň. A nebudete litovat, to nám věřte!

Rychlý tvarohový koláč s mákem

Doba přípravy 25 minutes
Doba pečení 1 hour
Celková doba 1 hour 25 minutes
Počet porcí 6

Ingredience

  • 1 ČL vanilkové esence / 1 vanilkový lusk
  • 2 PL hladké mouky
  • 2 PL povidel
  • 3 žloutky
  • 100 g ořechů
  • 100 g mletého máku
  • 100 g povoleného másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g máslový nebo cereálních sušenek
  • 300 g zakysané smetany
  • 750 g plnotučného tvarohu

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 170 °C a kulatou dortovou formu vymažeme máslem. Sušenky rozmixujeme na hladkou kaši, a smícháme důkladně s rozpuštěným máslem.
  2. Z takto připraveného těsta vytvoříme korpus tak, že jej upěchujeme na dno formy. Můžeme na chvíli odložit do lednice. 

  3. V samostatné míse vyšleháme smetanu, cukr a tvaroh s kapkou vanilkového extraktu či jádrem z vanilkového lusku.

  4. Poté lehce vmícháme mouku a dva žloutky. Výsledná konzistence by měla být mírně tekutá. Vzniklou náplň rozdělíme na dvě části. Do jedné vmícháme ořechy a povidla, do druhé pak mák s povidly.
  5. Vytáhneme si korpus z lednice a nalijeme na něj připravenou náplň. Nejdřív třeba ořechovou, na ni makovou, vrstvíme střídavě na sebe. Poté vložíme koláč do předehřáté trouby a pečeme přibližně 60 minut.
  6. Samozřejmě respektujeme zkušenosti s vlastní troubou, takže nejlepší bude zkusit špejlí.