Nepečený mango cheesecake
Určitě už jste ho v obchodě v regálu s ovocem míjeli několikrát – velký, zeleno-červený plod, který k nám doputoval až z Asie. Některým je možná jeho vůně a chuť důvěrně známá, někdo možná váhavě okukoval a ještě toto výborné ovoce nezná. Možná jste prozatím jen nevěděli, jak ho v kuchyni využít?
Ať je to tak či tak, mango je ovoce plné základních živin a vitamínů, má velmi příznivé účinky na naše zdraví a tak byste jej měli alespoň jednou v životě vyzkoušet. Obsahuje například velké množství vitamínu A, C a B6 a také je obrovským zdrojem vlákniny. Tak když jej příště vložíte v obchodě do košíku, nebudete litovat. A můžete zkusit vytvořit třeba tento nepečený cheesecake, na kterém si velmi pochutnáte, i když to bude vaše mangová premiéra!
Nepečený mango cheesecake
Ingredience
Korpus:
- 2 PL bílého cukru
- 4 1/2 ČL želatinového prášku
- 100 g rozpuštěného másla
- 125 ml studené vody
- 150 g cukru
- 150 g máslových sušenek dle vlastního výběru
- 300 ml smetany ke šlehání
- 700 g manga 2 velké manga
- 500 g Philadelphia smetanový sýr
Mango želé:
- 3/4 ČL želatinového prášku
- 1 PL citronové šťávy
- 65 ml studené vody z vodovodu
Poleva:
- 1 PL bílého cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 velké mango nakrájené na kostky
- 300 ml šlehačky
Postup
-
Kulatou dortovou formu si vyložíme papírem na pečení. Aby lépe přilnul, je lepší formu před tím lehce potřít olejem. Ustřihneme si také kus papíru, kterým vyložíme boční stěny.
-
V kuchyňském robotu rozmixujeme sušenky na jemný prášek. Přidáme k nim rozpuštěné máslo a cukr. Znovu lehce rozmixujeme tak, aby se ingredience důkladně propojily. Vzniklou směs vysypeme do připravené formy a stlačením připravíme korpus.
-
V samostatné misce rozmícháme želatinový prášek s vodou a necháme tak 5 minut odstát. Poté vložíme misku na 2 x 15 vteřin do mikrovlnky a znovu promícháme.
-
Zralé mango oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ty vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladkou kaši. Část této kaše dáme do jiné samostatné misky na polevu.
-
Do mixéru k rozmixovanému mangu přidáme krémový sýr, smetanu, želatinovou směs a cukr. Rozmixujeme do světlé pěny.
-
Nalijeme na korpus a umístíme do lednice přibližně na 3 hodiny. V malé misce rozmícháme další část želatiny s vodou a opět necháme odležet.
-
Po zhruba pěti minutách dáme do mikrovlnky na 2 x 10 vteřin. Takto rozehřátou želatinu smícháme s odloženým rozmixovaným mangem a nalijeme na cheescake.
-
Opět necháme ztuhnout v lednici. Tentokrát alespoň na 10 hodin. Před podáváním můžeme dozdobit vyšlehanou šlehačkou a kousky čerstvého manga.
Poznámka
Pokud jste však zvyklí na použití agaru, místo želatiny, enzymy v čerstvém ovoci mohou zkomplikovat výsledné ztuhnutí dezertu.