Nepečený mango cheesecake

Určitě už jste ho v obchodě v regálu s ovocem míjeli několikrát – velký, zeleno-červený plod, který k nám doputoval až z Asie. Některým je možná jeho vůně a chuť důvěrně známá, někdo možná váhavě okukoval a ještě toto výborné ovoce nezná. Možná jste prozatím jen nevěděli, jak ho v kuchyni využít?

Ať je to tak či tak, mango je ovoce plné základních živin a vitamínů, má velmi příznivé účinky na naše zdraví a tak byste jej měli alespoň jednou v životě vyzkoušet. Obsahuje například velké množství vitamínu A, C a B6 a také je obrovským zdrojem vlákniny. Tak když jej příště vložíte v obchodě do košíku, nebudete litovat. A můžete zkusit vytvořit třeba tento nepečený cheesecake, na kterém si velmi pochutnáte, i když to bude vaše mangová premiéra!

Nepečený mango cheesecake

Doba přípravy 30 minutes
Chlazení 12 hours

Ingredience

Korpus:

  • 2 PL bílého cukru
  • 4 1/2 ČL želatinového prášku
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 125 ml studené vody
  • 150 g cukru
  • 150 g máslových sušenek dle vlastního výběru
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 700 g manga 2 velké manga
  • 500 g Philadelphia smetanový sýr

Mango želé:

  • 3/4 ČL želatinového prášku
  • 1 PL citronové šťávy
  • 65 ml studené vody z vodovodu

Poleva:

  • 1 PL bílého cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 velké mango nakrájené na kostky
  • 300 ml šlehačky

Postup

  1. Kulatou dortovou formu si vyložíme papírem na pečení. Aby lépe přilnul, je lepší formu před tím lehce potřít olejem. Ustřihneme si také kus papíru, kterým vyložíme boční stěny.

  2. V kuchyňském robotu rozmixujeme sušenky na jemný prášek. Přidáme k nim rozpuštěné máslo a cukr. Znovu lehce rozmixujeme tak, aby se ingredience důkladně propojily. Vzniklou směs vysypeme do připravené formy a stlačením připravíme korpus.

  3. V samostatné misce rozmícháme želatinový prášek s vodou a necháme tak 5 minut odstát. Poté vložíme misku na 2 x 15 vteřin do mikrovlnky a znovu promícháme. 

  4. Zralé mango oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ty vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladkou kaši. Část této kaše dáme do jiné samostatné misky na polevu.

  5. Do mixéru k rozmixovanému mangu přidáme krémový sýr, smetanu, želatinovou směs a cukr. Rozmixujeme do světlé pěny.

  6. Nalijeme na korpus a umístíme do lednice přibližně na 3 hodiny. V malé misce rozmícháme další část želatiny s vodou a opět necháme odležet.
  7. Po zhruba pěti minutách dáme do mikrovlnky na 2 x 10 vteřin. Takto rozehřátou želatinu smícháme s odloženým rozmixovaným mangem a nalijeme na cheescake.
  8. Opět necháme ztuhnout v lednici. Tentokrát alespoň na 10 hodin. Před podáváním můžeme dozdobit vyšlehanou šlehačkou a kousky čerstvého manga.

Poznámka

Pokud jste však zvyklí na použití agaru, místo želatiny, enzymy v čerstvém ovoci mohou zkomplikovat výsledné ztuhnutí dezertu.