Tvarožník s mandarinkami

Málokterá potravina je v kuchyni tak všestranně využitelná a významná z výživového hlediska, jako právě tvaroh. Tvaroh je totiž mimo to, že je velmi chutný také důležitým zdrojem bílkovin, které jsou nezbytné pro růst svalové hmoty. I přesto má však relativně nízkou energetickou hodnotu, což ocení především sportovci.

Výborně zasytí a je velmi dobře stravitelný. A pokud i vy milujete tvaroh na všechny způsoby, pak tento tvarožník s mandarinkami si bezpochyby zamilujete také. Jeho smetanová, lahodně jemná chuť, v kombinaci s lehce kyselými mandarinkami je totiž nesmírně osvěžující. Třeba v letních dnech, kdy nemáte příliš chuť na hutné a těžké krémové zákusky, je takový chlazený tvarožník přímo ideální.

Tvarožník s mandarinkami

Doba přípravy 30 minutes
Chlazení 1 hour 30 minutes
Počet porcí 12

Ingredience

  • 1 střední konzerva mandarinek nebo 8 ks čerstvých
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 2 PL želatiny v prášku
  • 2 PL vody
  • 4 vaničky tučného tvarohu případně smetanového sýra typu Philadelphia
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 50 g povoleného másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g smetany ke šlehání ideálně 36%
  • 150 g máslových nebo cereálních sušenek dle chuti

Postup

  1. Připravené sušenky rozmixujeme na jemný prášek. Pokud zrovna nemáme po ruce mixér, můžeme je dát do sáčku a rozmačkat, případně trochu rozbijeme paličkou na maso.
  2. Rozdrcené sušenky pak smícháme s máslem. Kulatou dortovou formu vyložíme pečícím papírem a vložíme do ní sušenkové těsto a upěchujeme.
  3. Mandarinky z konzervy slijeme, případně oloupeme čerstvé a vložíme do kastrůlku s vodou. Přivedeme k varu a vaříme přibližně 6 minut. Poté přebytečnou vodu slijeme.
  4. Nyní si připravíme tvarohovou směs. Tvaroh lehce prošleháme se smetanou, moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem.
  5. V samostatné misce smícháme želatinu se zhruba 5 lžičkami horké vody. Mícháme, dokud se želatina zcela nerozpustí. Do této směsi přidáme mléko a znovu rozmícháme.
  6. Do želatinové směsi přidáme několik lžiček tvarohu a promícháme. Poté celou želatinovou směs vlijeme do tvarohové hmoty a promícháme. Přidáme polovinu svařených mandarinek a znovu lehce promícháme.
  7. Tvarohovou směs nalijeme na korpus a po povrchu poklademe zbývající mandarinky. Celý koláč vložíme do lednice a necháme ztuhnout, ideálně alespoň na hodinu a půl. Poté můžeme podávat.

Poznámka

Mandarinky můžeme dle chuti nahradit i jiným, sezónním ovocem, např. rybízem, malinami apod.