Domácí Panna Cotta
Pravé léto přichází a s ním i rostoucí teploty na teploměrech. Řekněme si upřímně, komu by se ještě chtělo v těchto parných čekat u rozpálené trouby? Jestliže, hledáte inspiraci na rychlou, snadnou a osvěžující pochoutku, možná vás zaujme tento tradiční italský dezert s názvem panna cotta.
A možná pro vás není žádným překvapením, protože jste již na tento dezert narazili i v regálu s instantními dezerty v prášku, obdobně jako puding. Ovšem pozor, toto není žádný obyčejný puding, i když to tak na první pohled vypadá. My si nyní ukážeme, jak si pravou a neobyčejnou pana cottu vykouzlit z čerstvých surovin doma.
Domácí Panna Cotta
Ingredience
Panna Cotta:
- 0,5 l smetany na šlehání 33%
- 1 balení želatiny neochucené
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 100 g cukru
- 240 ml plnotučného mléka
- 240 ml zakysané smetany
- špetka soli
Ovocná poleva:
- 1/2 PL citrónové šťávy
- 2 hrnky jahod, malin libovolné ovoce
- 3 PL cukru
Postup
Panna Cotta:
-
V menším hrnci smícháme plnotučné mléko a želatinu. Necháme pár minut odstát. Následně umístíme hrnec na plotýnku, na nízkou až střední teplotu.
-
Za stálého míchání necháme želatinu rozpustit. Pozor, směs by se neměla vařit. Po 4 minutách přidáme smetanu ke šlehání, cukr, vanilku a špetku soli.
-
Pokračujte v míchání dalších 5 minut, dokud není cukr zcela rozpuštěn. Hrnec odstavíme a necháme směs zlehka vychladnout asi 5 minut.
-
Zakysanou smetanu si dáme do střední misky, do smetany poté budeme postupně a za stálého míchání přidávat teplou mléčnou směs se želatinou. Mícháme krém dohladka.
-
Hotovou panna cottu rozlijeme do skleniček a necháme ztuhnout v chladničce. Chladíme alespoň 4 hodiny.
Ovocná poleva:
-
V malém kastrůlku smícháme 1 šálek jahod a malin, 1/2 lžíce citrónové šťávy a 3 polévkové lžíce cukru. Při nízké teplotě vaříme 5 minut.
-
Přidáme zbytek čerstvých malin a jahod a odstavíme z tepla. Vychladnou ovocnou polevu s kousky ovoce naservírujeme na vychladnou panna cottu a můžeme podávat.
Domácí Panna Cotta
Ingredience
Panna Cotta:
- 0,5 l smetany na šlehání 33%
- 1 balení želatiny neochucené
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 100 g cukru
- 240 ml plnotučného mléka
- 240 ml zakysané smetany
- špetka soli
Ovocná poleva:
- 1/2 PL citrónové šťávy
- 2 hrnky jahod, malin libovolné ovoce
- 3 PL cukru
Postup
Panna Cotta:
-
V menším hrnci smícháme plnotučné mléko a želatinu. Necháme pár minut odstát. Následně umístíme hrnec na plotýnku, na nízkou až střední teplotu.
-
Za stálého míchání necháme želatinu rozpustit. Pozor, směs by se neměla vařit. Po 4 minutách přidáme smetanu ke šlehání, cukr, vanilku a špetku soli.
-
Pokračujte v míchání dalších 5 minut, dokud není cukr zcela rozpuštěn. Hrnec odstavíme a necháme směs zlehka vychladnout asi 5 minut.
-
Zakysanou smetanu si dáme do střední misky, do smetany poté budeme postupně a za stálého míchání přidávat teplou mléčnou směs se želatinou. Mícháme krém dohladka.
-
Hotovou panna cottu rozlijeme do skleniček a necháme ztuhnout v chladničce. Chladíme alespoň 4 hodiny.
Ovocná poleva:
-
V malém kastrůlku smícháme 1 šálek jahod a malin, 1/2 lžíce citrónové šťávy a 3 polévkové lžíce cukru. Při nízké teplotě vaříme 5 minut.
-
Přidáme zbytek čerstvých malin a jahod a odstavíme z tepla. Vychladnou ovocnou polevu s kousky ovoce naservírujeme na vychladnou panna cottu a můžeme podávat.