Domácí Panna Cotta

Pravé léto přichází a s ním i rostoucí teploty na teploměrech. Řekněme si upřímně, komu by se ještě chtělo v těchto parných čekat u rozpálené trouby? Jestliže, hledáte inspiraci na rychlou, snadnou a osvěžující pochoutku, možná vás zaujme tento tradiční italský dezert s názvem panna cotta.

A možná pro vás není žádným překvapením, protože jste již na tento dezert narazili i v regálu s instantními dezerty v prášku, obdobně jako puding. Ovšem pozor, toto není žádný obyčejný puding, i když to tak na první pohled vypadá. My si nyní ukážeme, jak si pravou a neobyčejnou pana cottu vykouzlit z čerstvých surovin doma.

Domácí Panna Cotta

Doba pečení 25 minutes
Chlazení 4 hours

Ingredience

Panna Cotta:

  • 0,5 l smetany na šlehání 33%
  • 1 balení želatiny neochucené
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 100 g cukru
  • 240 ml plnotučného mléka
  • 240 ml zakysané smetany
  • špetka soli

Ovocná poleva:

  • 1/2 PL citrónové šťávy
  • 2 hrnky jahod, malin libovolné ovoce
  • 3 PL cukru

Postup

Panna Cotta:

  1. V menším hrnci smícháme plnotučné mléko a želatinu. Necháme pár minut odstát. Následně umístíme hrnec na plotýnku, na nízkou až střední teplotu.

  2. Za stálého míchání necháme želatinu rozpustit. Pozor, směs by se neměla vařit. Po 4 minutách přidáme smetanu ke šlehání, cukr, vanilku a špetku soli. 

  3. Pokračujte v míchání dalších 5 minut, dokud není cukr zcela rozpuštěn. Hrnec odstavíme a necháme směs zlehka vychladnout asi 5 minut.

  4. Zakysanou smetanu si dáme do střední misky, do smetany poté budeme postupně a za stálého míchání přidávat teplou mléčnou směs se želatinou. Mícháme krém dohladka. 

  5. Hotovou panna cottu rozlijeme do skleniček a necháme ztuhnout v chladničce. Chladíme alespoň 4 hodiny.

Ovocná poleva:

  1. V malém kastrůlku smícháme 1 šálek jahod a malin, 1/2 lžíce citrónové šťávy a 3 polévkové lžíce cukru. Při nízké teplotě vaříme 5 minut.

  2. Přidáme zbytek čerstvých malin a jahod a odstavíme z tepla. Vychladnou ovocnou polevu s kousky ovoce naservírujeme na vychladnou panna cottu a můžeme podávat.

Domácí Panna Cotta

Doba pečení 25 minutes
Chlazení 4 hours

Ingredience

Panna Cotta:

  • 0,5 l smetany na šlehání 33%
  • 1 balení želatiny neochucené
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 100 g cukru
  • 240 ml plnotučného mléka
  • 240 ml zakysané smetany
  • špetka soli

Ovocná poleva:

  • 1/2 PL citrónové šťávy
  • 2 hrnky jahod, malin libovolné ovoce
  • 3 PL cukru

Postup

Panna Cotta:

  1. V menším hrnci smícháme plnotučné mléko a želatinu. Necháme pár minut odstát. Následně umístíme hrnec na plotýnku, na nízkou až střední teplotu.

  2. Za stálého míchání necháme želatinu rozpustit. Pozor, směs by se neměla vařit. Po 4 minutách přidáme smetanu ke šlehání, cukr, vanilku a špetku soli. 

  3. Pokračujte v míchání dalších 5 minut, dokud není cukr zcela rozpuštěn. Hrnec odstavíme a necháme směs zlehka vychladnout asi 5 minut.

  4. Zakysanou smetanu si dáme do střední misky, do smetany poté budeme postupně a za stálého míchání přidávat teplou mléčnou směs se želatinou. Mícháme krém dohladka. 

  5. Hotovou panna cottu rozlijeme do skleniček a necháme ztuhnout v chladničce. Chladíme alespoň 4 hodiny.

Ovocná poleva:

  1. V malém kastrůlku smícháme 1 šálek jahod a malin, 1/2 lžíce citrónové šťávy a 3 polévkové lžíce cukru. Při nízké teplotě vaříme 5 minut.

  2. Přidáme zbytek čerstvých malin a jahod a odstavíme z tepla. Vychladnou ovocnou polevu s kousky ovoce naservírujeme na vychladnou panna cottu a můžeme podávat.