Vanilkovo-čokoládový cupcake
Asi jeden z těch nejzákladnějších receptů, které dají různě obměňovat a vylepšovat je ten na cupcaky. Ale neškodí, alespoň jednou za čas, vrátit se k prověřené klasice, která prostě chutná všem.
A do takové klasiky určitě řadíme tyto vláčné, jemné vanilkové cupcaky, které ještě i vylepšíme hříšně dobrým čokoládovým krémem. Když použijete ještě navíc kvalitní kakao, zaručujeme vám, že si je opravdu zamilujete. To je totiž nejlepší kombinace – jemný, nadýchaný obláček cupcaku a lahodná lehce nahořklá čokoláda. Návštěvy už nebudou chtít jiné! Dokonce, pokud si je potřebujete nachystat dopředu, dají se v pořádku zamrazit, a po vytáhnutí chutnají úplně jako čerstvé!
Vanilkovo-čokoládový cupcake
Ingredience
Těsto:
- 1/2 hrnku mléka
- 1 hrnek oleje
- 3/4 hrnku cukru
- 1 1/2 hrnku mouky (špaldové, pšeničné, podle preferencí)
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 2 vejce
- špetka soli
Krém:
- 1 hrnek změklého másla
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 3 PL mléka
- 5 PL kvalitního kakaového prášku
- 5 hrnků moučkového cukru (lze použít i práškový xylitol)
Postup
Těsto:
-
Předehřejeme troubu na teplotu 180 °C a vyložíme formu na cupcaky papírovými košíčky. Vyšleháme vejce s cukrem a vanilkou do světlé pěny. Pak přidáme ostatní ingredience a pokračujeme opatrně ve šlehání.
-
Těsto by mělo být krásně hladké a kompaktní. Košíčky na cupcaky opět plníme pouze ze 3/4. Pečeme 15 – 20 minut, dokud nejsou cucpcaky na povrchu krásně zlatavé. Poté vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.
Krém:
-
Změklé máslo šleháme a během toho přidáváme po troškách připravený moučkový cukr. Přidáme kakaový prášek a mléko, mléka můžeme podle potřeby přidat i více.
-
Důležité je, aby byl krém krásně hladký a bez hrudek. Vychladlé cupcaky pak zdobíme krémem a případně dalšími ozdobami.