Vanilkovo-čokoládový cupcake

Asi jeden z těch nejzákladnějších receptů, které dají různě obměňovat a vylepšovat je ten na cupcaky. Ale neškodí, alespoň jednou za čas, vrátit se k prověřené klasice, která prostě chutná všem.

A do takové klasiky určitě řadíme tyto vláčné, jemné vanilkové cupcaky, které ještě i vylepšíme hříšně dobrým čokoládovým krémem. Když použijete ještě navíc kvalitní kakao, zaručujeme vám, že si je opravdu zamilujete. To je totiž nejlepší kombinace – jemný, nadýchaný obláček cupcaku a lahodná lehce nahořklá čokoláda. Návštěvy už nebudou chtít jiné! Dokonce, pokud si je potřebujete nachystat dopředu, dají se v pořádku zamrazit, a po vytáhnutí chutnají úplně jako čerstvé!

Vanilkovo-čokoládový cupcake

Doba přípravy 20 minutes
Doba pečení 25 minutes
Celková doba 45 minutes
Počet porcí 24

Ingredience

Těsto:

  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 hrnek oleje
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 1/2 hrnku mouky (špaldové, pšeničné, podle preferencí)
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • špetka soli

Krém:

  • 1 hrnek změklého másla
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 3 PL mléka
  • 5 PL kvalitního kakaového prášku
  • 5 hrnků moučkového cukru (lze použít i práškový xylitol)

Postup

Těsto:

  1. Předehřejeme troubu na teplotu 180 °C a vyložíme formu na cupcaky papírovými košíčky. Vyšleháme vejce s cukrem a vanilkou do světlé pěny. Pak přidáme ostatní ingredience a pokračujeme opatrně ve šlehání.

  2. Těsto by mělo být krásně hladké a kompaktní. Košíčky na cupcaky opět plníme pouze ze 3/4. Pečeme 15 – 20 minut, dokud nejsou cucpcaky na povrchu krásně zlatavé. Poté vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

Krém:

  1. Změklé máslo šleháme a během toho přidáváme po troškách připravený moučkový cukr. Přidáme kakaový prášek a mléko, mléka můžeme podle potřeby přidat i více. 

  2. Důležité je, aby byl krém krásně hladký a bez hrudek. Vychladlé cupcaky pak zdobíme krémem a případně dalšími ozdobami.