Čokoládovo-malinový cupcake

Pokud rádi mlsáte zdravě, tak se vám určitě bude hodit tento recept na čokoládovo-malinové cupcaky, které jsou bez lepku a bez rafinovaného cukru. Uvidíte, že už nebudete toužit po jiných.

 Ať už je venku zima a v krátkých, chladných, tmavých dnech dostanete chuť na něco lahodného nebo je sice uprostřed léta, ale zrovna prší a vás začne honit mlsná po něčem voňavém, dobrém a sladkém, cupcaky jsou vždycky dobrou volbou. Jsou rychlé a snadné, a když k tomu ještě zvolíte ty správné ingredience, mohou být i zdravé. Ale na těchto cupcacích je jednoznačně nejlepší kombinace čokolády a malin. Hříšná chuť hořké čokolády v kombinaci se sladkými malinami je prostě neodolatelná. A navíc, dnes už můžeme maliny v supermarketu koupit prakticky po celý rok. A pokud chcete i další důvod pro upečení těchto speciálních cupcaků pak vězte, že maliny, nejen, že jsou zdravé a chutné, ale působí také proti stresu a migréně. A čokoláda, pokud je kvalitní, obsahuje velké množství hořčíku a dalších důležitých minerálních látek a přispívá ke zlepšení nálady. Takže žádné otálení a spěcháme do kuchyně!

Čokoládovo-malinový cupcake

Doba přípravy 40 minutes
Doba pečení 20 minutes
Celková doba 1 hour
Počet porcí 24

Ingredience

Těsto:

  • ¼ hrnku kvalitního kakaa (ideálně prosáté)
  • ¼ hrnku Tapiokové mouky
  • ½ hrnku mandlového mléka
  • ½ hrnku kokosového oleje (měl by být rozpuštěný)
  • 3/4 hrnku kokosového cukru
  • 1 hrnek bezlepkové kokosové mouky (nebo vámi oblíbené)
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 2 vejce pro vegan variantu nahraďte lněným semínkem (1 polévková lžíce lněných semínek + 3 polévkové lžíce vody odpovídá přibližně jednomu vejci)

Krém:

  • ½ hrnku malin
  • ½ vanilkového extraktu
  • 1 hrnek másla pokojové teploty
  • 1 ČL mandlového mléka
  • 2 hrnky hrnku xylitolu nebo jiného sladidla dle vaší volby

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C.

  2. Smícháme vejce, popř. lněná semínka, cukr a vanilku. Vyšleháme světlý krém. Přidáme kokosový olej, mandlové mléko a pokračujeme ve šlehání.

  3. Mezitím smícháme obě mouky, kakaový prášek a prášek do pečiva. Přidáme suché přísady do směsi a dobře promícháme.

  4. Lžící plníme směs do formy předem vyložené papírovými košíčky, pouze však ze dvou třetin a pečeme přibližně 20 min.

Krém:

  1. Máslo vyšleháme do světlé pěny, v tomto nám nejlépe pomůže ruční šlehač, popř. kuchyňský robot. Šleháme přibližně 7 minut.

  2. Poté opatrně přisypeme práškový cukr a šleháme, dokud směs nebude načechraná. Nakonec přidáme mléko, vanilku a maliny a ještě krátce prošleháme. 

  3. Směs se díky malinám krásně zabarví. Šleháme, dokud není krém rovnoměrně zabarvený. Vzniklým malinovým máslem pak zdobíme vychladlé čokoládové cupcaky.