Snadné čokoládové brownies
Milovníkům čokolády jistě netřeba představovat. Tento, dnes už dá se říct proslulý čokoládový moučník, pochází původem z USA, kde se usídlil přibližně před sto lety.
Jeho výjimečnost spočívala hlavně v tom, že se jednalo tehdy o vůbec první čokoládový moučník, do kterého byla použita rozpuštěná čokoláda, nikoliv pouze kakaový prášek. Což samozřejmě s radostí přivítali výrobci čokolády, kterým se díky tomu zobrazila vize vyšších zisků. Jako ostatně všechny moučníky a dezerty, i brownies má spousty a spousty různých variací. Základ receptu má ovšem jedno společné – kvalitní čokoláda. Jestli si jej pak vylepšíte čokoládovými kousky, oříšky nebo cereáliemi, to už pak záleží na vás. Nejlepší ovšem je, když si dáte čerstvě upečené brownies, ještě teplé. To je pak teprve zážitek!!
Snadné čokoládové brownies
Ingredience
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 3 vejce
- 30 g kakaové prášku
- 75 g hladké mouky
- 175 g hnědého cukru
- 200 g másla, nakrájeného na kostky
- 200 g kvalitní hořké čokolády (ideálně víc jak 50% kakaa)
- špetka soli
Postup
-
Předehřejeme troubu na 200 °C.
-
Plech s vyšším okrajem lehce potřeme olejem a vyložíme pečícím papírem. Pečící papír ustřihneme tak, abychom obložili i boky plechu nebo pekáčku. Brownies se nám pak budou lépe vytahovat.
-
Máslo a čokoládu dáme do mísy a rozpustíme ve vodní lázni. Můžeme rozpouštět i v mikrovlnné troubě, ale lepší je vodní lázeň. Čokoládu a máslo je třeba důkladně propojit. Přidáme cukr, promícháme, přidáme vejce, promícháme a poté přidáme i zbývající přísady. V tomto případě nevadí, když má těsto trochu hrudkovitou konzistenci.
-
Těsto nalijeme na plech a pečeme podle toho, jak chceme mít výsledné brownies propečené. Po 20 minutách je střed ještě hodně lepkavý, po zhruba 23 minutách je střed pevnější, ale ještě pořád měkký a vlhký a po zhruba 28 minutách už jsou brownies upečené a sušší spíše jako koláč.
-
Po vytažení z trouby necháme krátce odpočinout, zhruba 10 minut. Pak můžeme brownies vytáhnout z pekáčku.