Jahodová sezóna je na svém počátku, a pokud zrovna neholdujete zavařování nebo mražení jahod a rádi testujete nové věci, tak tento recept je přesně pro vás. Měli byste zaručeně vyzkoušet kombinaci lahodné máslové chuti, ovesných vloček a jahod, kombinované v těchto úžasných tyčinkách.
Protože pokud máte rádi dezerty typu „crumble“ (horká sladká směs ovoce s křupavou drobenkou), pak jahodové tyčinky si oblíbíte určitě. A vlastně se nemusíte omezovat jen na jahody a při troše fantazie můžete využít jakékoliv jiné ovoce dle vlastní chuti.
Ovesné jahodové tyčinky
Ingredience
- ½ ČL prášku do pečiva
- 1 vejce
- 2 PL cukru
- 2 ČL kukuřičného škrobu
- 2 hrnky nakrájených jahod (asi 375 g)
- 2/3 hrnku jahodového džemu
- 110 g hnědého cukru
- 125 g rozpuštěného másla
- 135 g ovesných vloček
- 225 g hladké mouky (pšeničné, špaldové)
- špetka soli
Postup
-
Předehřejeme troubu na 180 °C, pokud možno horkovzdušný režim.
-
Plech si vyložíme pečícím papírem. Papír lépe přilne, když si plech předtím trochu potřeme olejem. Ponecháme si o něco delší kraje tak, aby se nám pak tyčinky lépe vytahovaly z plechu ven. Nebo papír vystřihneme a připevníme na okraje extra.
-
Smícháme mouku, oves, cukr, prášek do pečiva a sůl. Poté přidáme rozpuštěné máslo a vejce a promícháme.
-
Odměříme 1 hrnek směsi a odložíme si ho bokem. Umístíme zbývající směs na plech a důkladně celý korpus stlačíme. Na korpus zlehka rozetřeme jahodový džem, ideálně takový, který je co nejméně doslazovaný. Smícháme jahody, cukr a kukuřičnou mouku v misce (neděláme to však dopředu).
-
Jahody rovnoměrně rozprostřeme na vrstvu džemu. Nahoru pak prsty rozdrobíme hrnek směsi, který jsme si předtím odložili.
-
Pečeme po dobu 35 - 40 minut, nebo dokud povrch lehce nezezlátne. Před krájením a servírováním necháme přibližně 10 chladit na plechu. Poté můžeme vytáhnout a rozkrájet tak, aby se kousky nerozpadaly.
Poznámka
Tento recept skvěle funguje s většinou ovoce. U ovoce, jako jsou maliny a borůvky, které mohou být přidány celé, není třeba dodávat cukr a kukuřičnou mouku. U ovoce, které je šťavnatější než jahody, jako jsou broskve a meruňky, použijte 1 lžičku kukuřičného škrobu. Pokud je ovoce velmi sladké, není potřeba používat cukr.