Obrácený jahodový koláč

Milujete čerstvé voňavé jahody? Pak si jistě zamilujete i tento naprosto dokonalý obrácený jahodový koláč, protože je skutečně skrz naskrz nacpaný jahodami. Navíc jeho příprava není nijak zásadně složitá a zvládne ji i začátečník. Jdeme na to!

Obrácený jahodový koláč

Doba přípravy 20 minutes
Doba pečení 50 minutes
Celková doba 1 hour 10 minutes
Počet porcí 12

Ingredience

Jahody:

  • 1/4 hrnku hnědého cukru
  • 1 PL kukuřičného škrobu
  • 2 PL hladké bílé mouky
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 750 g zralých jahod

Těsto:

  • 1 hrnek bílého jogurtu
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 125 ml rostlinného oleje
  • 220 g bílého cukru
  • 265 g hladké bílé mouky
  • špetka soli

Glazura:

  • 2 ČL jahodového džemu

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C a vyložíme kulatou formu pečícím papírem.

  2. Nakrájíme asi 2/3 jahod na přibližně 4 mm silné plátky, dokud nebudeme mít 3 plné hrnky. Přesypeme do misky, přidáme kukuřičný škrob a promícháme.

  3. Nakrájíme zbytek jahod a vložíme do samostatné misky. Přidáme mouku a promícháme. Smícháme zvlášť všechny sypké přísady a pak vyšleháme všechny vlhké. Nakonec spojíme suchou a mokrou směs a lehce prošleháme, aby vzniklo krásně hladké těsto. 

  4. Do formy na koláč, kterou jsme si vyložili pečícím papírem, vlijeme rozpuštěné máslo a nasypeme hnědý cukr. Důkladně rozprostřeme po celé formě a přisypeme jahody smíchané s kukuřičným škrobem.

  5. Jahody zalijeme částí těsta. Přidáme zbytek jahod a nalijeme zbytek těsta. Nějaké jahody si také můžeme nechat na konec a posypat koláč lehce po povrchu. Vložíme do trouby a pečeme po dobu 50 minut. Horní vrstva by měla být zlatavě hnědá. 

  6. Koláč vychladíme, vytáhneme z formy a otočíme naruby. Spodní, tedy teď už vrchní stranu lehce potřeme jahodovým džemem a můžeme podávat.