Borůvkový muffin chlebíček
Nadýchaný, vláčný a velmi chutný, takový přesně je tento borůvkový muffin chlebíček. Proč muffin?
Těsto, ze kterého je tento chlebíček vyrobený, by se úplně klidně dalo využít i na muffiny. Ovšem, pokud zrovna spěcháte a potřebujete něco rychlého, stačí jej nalít do formy na chlebíček a tradá, sladká snídaně či moučník po obědě je na světě. A o to více je chlebíček lahodnější, když jej před servírováním polijete troškou rozpuštěného másla. Vyzkoušíte jej s námi?
Borůvkový muffin chlebíček
Ingredience
- 1/2 hrnku změklého másla
- 1 hrnek cukru třtinový nebo bílý
- 1 hrnek mléka
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 PL cukru krystal na posypání
- 2 vejce
- 2 hrnky hladké mouky špaldové
- 2 hrnky borůvek
Postup
-
Předehřejeme troubu na 180 °C a formu na chlebíček nejdříve lehce vymažeme olejem a poté vyložíme pečícím papírem. Vyložíme také důkladně i okraje, chlebíček se potom bude snáze vytahovat.
-
Ve střední míse vyšleháme cukr a máslo do světlé pěny. Pak přidáme vejce, vanilkový extrakt a mléko. Následně přidáme mouku a prášek do pečiva, mícháme, než se vytvoří krásně hladké těsto. Do vzniklého těsta velmi zlehka zamícháme borůvky.
-
Nalijeme těsto do připravené formy a rovnoměrně posypeme cukrem. Tím se během pečení vytvoří na povrchu lahodná, křupavá krusta. Umístíme do předehřáté trouby a pečeme asi 65-75 minut, pokud se rozhodneme udělat klasické muffiny, tak pečeme cca 30 min. Jen co se na povrchu vytvoří zlatavá krusta, použijeme špejli a zkusíme, zda je těsto hotové.
-
Před vytažením z formy a servírováním necháme chlebíček chvíli vychladnout.
Přejeme dobrou chuť!