Borůvkový muffin chlebíček

Nadýchaný, vláčný a velmi chutný, takový přesně je tento borůvkový muffin chlebíček. Proč muffin?

Těsto, ze kterého je tento chlebíček vyrobený, by se úplně klidně dalo využít i na muffiny. Ovšem, pokud zrovna spěcháte a potřebujete něco rychlého, stačí jej nalít do formy na chlebíček a tradá, sladká snídaně či moučník po obědě je na světě. A o to více je chlebíček lahodnější, když jej před servírováním polijete troškou rozpuštěného másla. Vyzkoušíte jej s námi?

Borůvkový muffin chlebíček

Doba přípravy 10 minutes
Doba pečení 1 hour 15 minutes
Celková doba 1 hour 25 minutes
Počet porcí 8

Ingredience

  • 1/2 hrnku změklého másla
  • 1 hrnek cukru třtinový nebo bílý
  • 1 hrnek mléka
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 PL cukru krystal na posypání
  • 2 vejce
  • 2 hrnky hladké mouky špaldové
  • 2 hrnky borůvek

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C a formu na chlebíček nejdříve lehce vymažeme olejem a poté vyložíme pečícím papírem. Vyložíme také důkladně i okraje, chlebíček se potom bude snáze vytahovat. 

  2. Ve střední míse vyšleháme cukr a máslo do světlé pěny. Pak přidáme vejce, vanilkový extrakt a mléko. Následně přidáme mouku a prášek do pečiva, mícháme, než se vytvoří krásně hladké těsto. Do vzniklého těsta velmi zlehka zamícháme borůvky.

  3. Nalijeme těsto do připravené formy a rovnoměrně posypeme cukrem. Tím se během pečení vytvoří na povrchu lahodná, křupavá krusta. Umístíme do předehřáté trouby a pečeme asi 65-75 minut, pokud se rozhodneme udělat klasické muffiny, tak pečeme cca 30 min. Jen co se na povrchu vytvoří zlatavá krusta, použijeme špejli a zkusíme, zda je těsto hotové.

  4. Před vytažením z formy a servírováním necháme chlebíček chvíli vychladnout.

    Přejeme dobrou chuť!