Citronovo-ricottový cheesecake

Ačkoli kalendářní léto ještě nezačalo, už nyní nám počasí naděluje atmosféru horkých letních dnů. A co k létu, stejně jako vodní radovánky a slunečníky, patří?

Jsou to jednoznačně citrusy. Citrusy jsou skvělé nejen k přípravě osvěžujících drinků, ale i dochucování téměř všech pokrmů, a to včetně sladkých dezertů! Citrusové plody jsou bohatým zdrojem vitamínu C a navíc napomáhají spalování tuků. Tak co, milí čtenáři, dáme tomu šanci?

Citronovo ricottový cheesecake

Doba přípravy 35 minutes
Doba pečení 1 hour 10 minutes
Chlazení 1 hour
Celková doba 1 hour 45 minutes

Ingredience

Korpus:

  • 1 ČL strouhané citronové kůry (chemicky neošetřené)
  • 60 g roztaveného másla
  • 200 g drcených vanilkových plátků lze nahradit sušenkami

Krém:

  • 2 balení (440 g) smetanového sýru
  • 2 balení (400 g) sýru ricotta
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 2 balení smetany
  • 3 ČL strouhané citronové kůry (chemicky neošetřené)
  • 4 vejce, lehce vyšlehaná
  • 60 g kukuřičného škrobu
  • 80 ml citrónové šťávy
  • 250 g cukru
  • čerstvé mátové lístky a citrónové plátky

Postup

  1. V malé misce smícháme drcené vanilkové plátky, máslo a citrónovou kůru. Směs rozprostřeme na dno vymazané formy a pečeme na 165 °C po dobu 12-14 minut. Upečený korpus necháme následně vychladnout i s formou.

  2. Ve velké míse si mezitím připravíme krém: smetanový sýr, smetanu, ricottu, cukr, kukuřičný škrob a vanilku vyšleháme do hladké hmoty. Přimícháme i citronovou šťávu a kůru. Přidáme vejce, šleháme na nízké rychlost, dokud se směs dokonale nespojí. 

  3. Hotový krém navrstvíme na korpus a celé to opět pečeme při 165 °C po dobu 70-80 minut. Po upečení necháme cheesecake alespoň 10 minut vychladnout a následně vyndáme z formy. Můžeme si přitom pomoci špičkou nože, kterou opatrně předeme po okraji formy, aby se lépe uvolnil. 

  4. Po úplném vychladnutí umístíme cheesecake na noc do chladničky. Před servírováním ozdobíme mátou a plátky citronu.

    Dobrou chuť!