Citronovo-ricottový cheesecake
Ačkoli kalendářní léto ještě nezačalo, už nyní nám počasí naděluje atmosféru horkých letních dnů. A co k létu, stejně jako vodní radovánky a slunečníky, patří?
Jsou to jednoznačně citrusy. Citrusy jsou skvělé nejen k přípravě osvěžujících drinků, ale i dochucování téměř všech pokrmů, a to včetně sladkých dezertů! Citrusové plody jsou bohatým zdrojem vitamínu C a navíc napomáhají spalování tuků. Tak co, milí čtenáři, dáme tomu šanci?
Citronovo ricottový cheesecake
Ingredience
Korpus:
- 1 ČL strouhané citronové kůry (chemicky neošetřené)
- 60 g roztaveného másla
- 200 g drcených vanilkových plátků lze nahradit sušenkami
Krém:
- 2 balení (440 g) smetanového sýru
- 2 balení (400 g) sýru ricotta
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 2 balení smetany
- 3 ČL strouhané citronové kůry (chemicky neošetřené)
- 4 vejce, lehce vyšlehaná
- 60 g kukuřičného škrobu
- 80 ml citrónové šťávy
- 250 g cukru
- čerstvé mátové lístky a citrónové plátky
Postup
-
V malé misce smícháme drcené vanilkové plátky, máslo a citrónovou kůru. Směs rozprostřeme na dno vymazané formy a pečeme na 165 °C po dobu 12-14 minut. Upečený korpus necháme následně vychladnout i s formou.
-
Ve velké míse si mezitím připravíme krém: smetanový sýr, smetanu, ricottu, cukr, kukuřičný škrob a vanilku vyšleháme do hladké hmoty. Přimícháme i citronovou šťávu a kůru. Přidáme vejce, šleháme na nízké rychlost, dokud se směs dokonale nespojí.
-
Hotový krém navrstvíme na korpus a celé to opět pečeme při 165 °C po dobu 70-80 minut. Po upečení necháme cheesecake alespoň 10 minut vychladnout a následně vyndáme z formy. Můžeme si přitom pomoci špičkou nože, kterou opatrně předeme po okraji formy, aby se lépe uvolnil.
-
Po úplném vychladnutí umístíme cheesecake na noc do chladničky. Před servírováním ozdobíme mátou a plátky citronu.
Dobrou chuť!