Čokoládový puding trochu jinak

Jistě znáte klasické pudinky. Když je chuť na něco sladkého, stačí rozmíchat prášek v mléce, zahřát a rychlý dezert je na světě.

Pokud máte rádi pudingy, ale rádi byste zkusili ještě něco trochu lepšího, lahodnějšího a zajímavějšího, pak by vás mohl zajímat tento čokoládový puding. Nejde totiž o klasický puding, jak ho známe, ale o křehké vláčné těsto, které se jako zázrakem promění ve velmi chutnou, čokoládovou omáčku. Něco takového byste rozhodně měli vyzkoušet!

Čokoládový puding trochu jinak

Doba přípravy 10 minutes
Doba pečení 30 minutes
Celková doba 40 minutes
Počet porcí 6

Ingredience

  • 1 1/4 šálků vařící vody
  • 30 g kakaového prášku neslazeného
  • 175 g hnědého cukru

Na těsto:

  • 1 ks vejce
  • 2 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 30 g kakaového prášku neslazeného
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 110 g cukru
  • 125 ml mléka
  • 150 g hladké mouky
  • vanilkový extrakt
  • špetka soli

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 170°C nebo na 150°C horkovzdušnou. Pekáček, který na puding použijeme, by měl být hlubší. Vymažeme jej máslem.

  2. Topping: Hnědý cukr a kakao rozmícháme v misce a odložíme.

  3. Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem, kakaovým práškem a solí. 

  4. V oddělené misce nebo džbánku, smícháme spolu máslo a mléko, pak lehce zašleháme vejce a vanilkový extrakt. Nalijeme vaječnou směs do směsi mouky. Mícháme, dokud nevznikne husté těsto.

  5. Rozprostřeme jej do pekáče. Posypeme směsí cukru a kakaa. Jemně se celý plech protřepeme, aby se sypká směs rozložila po těstě. Nakonec nahoru opatrně nalijeme horkou vodu přes zadní stranu dezertní lžičky. Vodu důkladně, ale opravdu opatrně rozlijeme po celém povrchu. 

  6. Směs dáme do trouby a pečte přibližně 30 minut, nebo dokud vrchní část dortu nevyskočí. Horní část bude trochu křupavá, jako sušenka.

  7. Vyjmeme z trouby, postavíme na několik minut vychladit (ne ale na moc dlouho!) a poté okamžitě podáváme.

Poznámka

Puding musí být podáván co nejdříve, protože čím déle stojí, tím rychleji se čokoládová omáčka vsákne do těsta. Servírovat můžeme s kopečkem zmrzliny a oblíbeným ovocem.