Pie. Mnozí z vás, když zaslechnou toto slovo, si zřejmě vybaví, nejspíše Apple Pie, legendární americký jablečný koláč. Ale co je to vlastně Pie?
Jde v podstatě o plněný koláč, který může mít jak sladkou, tak slanou náplň. Dokonce se může dělat i Pie z těstovin a můžete jej naplnit masem. Pie, jsou typické svou krustou na povrchu. Náplň, která je uvnitř pokrývá většinou mřížka vyrobená z těsta tak, aby část náplně zůstala trochu odkrytá. Ale samozřejmě, jako s každým pečením, i zde záleží především na fantazii kuchaře, v tomto případě tedy spíš pekaře. My vám nabízíme recept na lahodný Čokoládový pie.
Čokoládovo krémový pie
Ingredience
Korpus:
- 25 ks Oreo sušenek, celé včetně náplně
- 60 g rozpuštěného másla
Náplň:
- 4 žloutky
- 30 g rozpuštěného másla
- 40 g kukuřičné mouky lze použít i jinou
- 75 g mléčné čokolády čočky nebo kousky
- 145 g cukru
- 150 g 70% tmavého kakaa nebo hořké čokolády
- 250 ml smetany
- 500 ml mléka
- špetka soli
- vanilkový extrakt
Poleva:
- 2 PL cukru
- 375 ml vyšlehané šlehačky
- vanilkový extrakt
- čokoláda na ozdobu
Postup
-
Předehřejeme troubu na 180° C. Vystřihneme si kulatý kus pečícího papíru, zastřihneme podle velikosti kulaté formy na pečení.
-
Umístíme sušenky Oreo do kuchyňského robotu a rozmixujeme. Také je můžeme dát do uzavíratelného sáčku a rozdrtit například paličkou na maso. Rozdrcené sušenky nasypeme do misky, přidáme rozpuštěné máslo a důkladně promícháme.
-
Vzniklou směs rozprostřeme do formy, která by měla mít průměr okolo 23 cm, a důkladně upěchujeme. Korpus takto pečeme 10 minut a necháme vychladnout.
-
Kukuřičnou mouku, cukr a sůl dejte do hrnce střední velikosti. Přidáme mléko, smetanu a žloutky. Šleháme, dokud se směs krásně nepropojí. Zapneme sporák na nižší stupeň a směs začneme zahřívat. Během toho ji pravidelně mícháme, nemusíme ji ale míchat nepřetržitě. Asi po 3 minutách, když začne směs tuhnout, začneme míchat intenzivně.
-
Když směs začne probouzet (asi 4 minuty), mícháme ji nepřetržitě po dobu 45 sekund a pak ji odložíme ze sporáku. Mícháme asi ještě další minutu. Přidáme máslo, čokoládu a vanilku. Směs šleháme, dokud se čokoláda úplně nerozpustí a směs není krásně hladká.
-
Nalijeme náplň do vychladlého korpusu a uhladíme jeho povrch. Na povrch pak zlehka položíme předem vystřižený pečící papír. Umístíme do chladničky po dobu 12 hodin.
-
Po dvanácti hodinách sundáme papír a ujistíme se, že náplň je dokonale ztuhlá. Vyšleháme šlehačku, do které můžeme přidat i ztužovač a jemně naneseme rovnoměrně na celý koláč. Nožem nebo škrabkou pak vyrobíme čokoládové hobliny a dozdobíme koláč před podáváním.
Dobrou chuť!