Vláčné jablečné muffiny

Pokud máte rádi jablečné dezerty jistě víte, že jednou z jejich předností je vláčnost a vlhkost, kterou díky jablkům získávají. Nejinak je tomu i u těchto úžasných, voňavých jablečných muffinů. Tyto muffiny jsou totiž přímo až zázračné! Vydrží krásné vláčné a vlhké i 4 – 5 dní!

Jablka jsou navíc pro naše zdraví velmi přínosná. Obsahují velké množství vlákniny, která má na náš organismus opravdu blahodárný vliv. Usnadňuje trávení, zajišťuje pocit hladu a tím zabraňuje přejídání a vysoký obsah vlákniny také pomáhá přirozeně snižovat cholesterol. Navíc jsou plná vitaminů, takže směle do pečení!

Vláčné jablečné muffiny

Doba přípravy 10 minutes
Doba pečení 20 minutes
Celková doba 30 minutes
Počet porcí 12

Ingredience

  • 1 vejce velké
  • 1 ČL octu
  • 1 ČL jedlé sody
  • 1 ČL mleté skořice
  • 2 ks jablka velká, pokrájená na 0,5 cm kousky
  • 115 g rozpuštěného másla
  • 165 ml mléka
  • 200 g hnědého cukru
  • 300 g celozrnné mouky (špaldová, hladká pšeničná)
  • špetka soli

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C, horkovzdušnou troubu na 180 °C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. 

  2. Máslo a cukr vyšleháme do světlé pěny. Přidáme mléko, pak vejce a ocet. Šleháme, dokud se těsto krásně nepropojí. Přidáme sypké suroviny – mouku, jedlou sodu, skořici a sůl. Promícháme a přidáme jablka. Plníme až po okraj a ponecháme horní vrstvu ve formě koule, určitě neuhlazujeme povrch.

  3. Pokud chceme mít povrch muffinů krásně křupavý, můžeme na závěr posypat cukrem, ale není to nutné. Následně vložíme muffiny do trouby a teplotu stáhneme na 180 °C.

  4. Pečeme po dobu 18 - 20 minut. Po úplném zchladnutí můžete muffiny také nechat zamrazit. 

    Dobrou chuť!

Poznámka

Tím, že jablka nakrájíme na malé kousky místo např. nastrouhání, muffiny budou držet více pohromadě a těsto nebude tolik drobivé.