Vláčné jablečné muffiny
Pokud máte rádi jablečné dezerty jistě víte, že jednou z jejich předností je vláčnost a vlhkost, kterou díky jablkům získávají. Nejinak je tomu i u těchto úžasných, voňavých jablečných muffinů. Tyto muffiny jsou totiž přímo až zázračné! Vydrží krásné vláčné a vlhké i 4 – 5 dní!
Jablka jsou navíc pro naše zdraví velmi přínosná. Obsahují velké množství vlákniny, která má na náš organismus opravdu blahodárný vliv. Usnadňuje trávení, zajišťuje pocit hladu a tím zabraňuje přejídání a vysoký obsah vlákniny také pomáhá přirozeně snižovat cholesterol. Navíc jsou plná vitaminů, takže směle do pečení!
Vláčné jablečné muffiny
Ingredience
- 1 vejce velké
- 1 ČL octu
- 1 ČL jedlé sody
- 1 ČL mleté skořice
- 2 ks jablka velká, pokrájená na 0,5 cm kousky
- 115 g rozpuštěného másla
- 165 ml mléka
- 200 g hnědého cukru
- 300 g celozrnné mouky (špaldová, hladká pšeničná)
- špetka soli
Postup
-
Předehřejeme troubu na 200 °C, horkovzdušnou troubu na 180 °C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
-
Máslo a cukr vyšleháme do světlé pěny. Přidáme mléko, pak vejce a ocet. Šleháme, dokud se těsto krásně nepropojí. Přidáme sypké suroviny – mouku, jedlou sodu, skořici a sůl. Promícháme a přidáme jablka. Plníme až po okraj a ponecháme horní vrstvu ve formě koule, určitě neuhlazujeme povrch.
-
Pokud chceme mít povrch muffinů krásně křupavý, můžeme na závěr posypat cukrem, ale není to nutné. Následně vložíme muffiny do trouby a teplotu stáhneme na 180 °C.
-
Pečeme po dobu 18 - 20 minut. Po úplném zchladnutí můžete muffiny také nechat zamrazit.
Dobrou chuť!
Poznámka
Tím, že jablka nakrájíme na malé kousky místo např. nastrouhání, muffiny budou držet více pohromadě a těsto nebude tolik drobivé.