Ve volném překladu, znamená spojení dvou italských slov „tirami su“ rozvesel mě nebo také povzbuď mě. Což se jistě stane, když tento, původem italský, lahodný dezert ochutnáte.

Protože spojení výborné kávy, jemného smetanového sýra a piškotů prostě jednou dostane každého. Existuje samozřejmě celá řada verzí tohoto receptu, a každý tvrdí, že má ten zaručeně správný a jediný recept. My vám to tvrdit nebudeme, ale nabídneme vám naši verzi, ze syrových vajec, bez krému, ale jen s mascarpone. Pojďme na to.

Snadné Tiramisu

Chlazení 1 hour
Celková doba 30 minutes

Ingredience

  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1/2 KL vanilkového extraktu
  • 1 1/4 hrnku silné kávy espresso
  • 2 PL likéru vlastní volby
  • 3 ks vejce, žloutky a bílky oddělené
  • 200 g cukrářských piškotů (24 - 30 ks)
  • 250 g mascarpone

Postup

  1. Oddělené vaječné žloutky dáme do mísy a přidáme cukr. Šleháme poctivě do hladké bíle pěny. To může trvat přibližně 12 minut. Přidáme vanilkový extrakt a mascarpone a dál šleháme, dokud se všechny ingredience dokonale nepropojí.

  2. Ze zbylých bílků vyšleháme tuhý sníh. Ten postupně zašleháme do mascarpone krému. Bílky přidávejte postupně a jemně zašleháváme, aby výsledný krém zůstal nadýchaný a hedvábný. Tímto máme krém hotový. 

  3. Připravíme si opravdu silné espresso a smícháme s námi zvoleným likérem. Nalijeme do mísy a postupně do kávy namáčíme jeden piškot za druhým. Namočené piškoty pak skládáme do dortové formy, těsně jeden vedle druhého. 

  4. Když už máme dno formy vyložené piškoty, navrstvíme na ně připravený krém. Rovnoměrně jej rozprostřeme po celé ploše. A pokračujeme zase s namáčením piškotů. Ty pak pokládáme na krémovou vrstvu. Končit bychom měli opět vrstvou krému.

  5. Takto připravené tiramisu přikryjeme potravinovou nebo hliníkovou fólií a dáme do lednice. Dezert by se měl chladit nejméně 3 hodiny, aby se všechny vrstvy dokonale propojily. Před podáváním každý kousek lehce poprášíme kakaem. 

Poznámka

Opravdu původní a tradiční krém na tiramisu se připravuje přímo z čerstvých vajec, jako v našem receptu. V průběhu času však, z důvodu obav o onemocnění např. salmonelou došlo k úpravě technologie receptu a vejce se začala tepelně upravovat. Bylo tomu tak zejména proto, že kvalita potravin nebyla tak dobrá, jako dnes. Nicméně, dnes už není třeba se obávat, kvalitních surovin kolem nás je opravdu široký výběr a tak si suroviny na vaše vaření či pečení můžete pečlivě vybírat sami. A znovu se tedy navrátit k prapůvodní receptuře.